�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Pvod pralinek |
Autor: red. Datum vyd�n�: 24.10.2015 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3104 |
Cukrovinky zstvaly dlouho vsadou mocnch a ve Francii se dodvaly do krlovskho dvoru a dvorsk lecht. V Lombardsk ulici v Pai ml svj cukrsk stnek, snad nejuboej ze vech, jist cukr Praline. |
Cukrovinky zstvaly dlouho vsadou mocnch a ve Francii se dodvaly do krlovskho dvoru a dvorsk lecht. V Lombardsk ulici v Pai v dob Ludvka XV. ml svj cukrsk stnek, podle dochovanch zznam, snad nejuboej ze vech, jist cukr Praline .Byl nejen chudkem, ale i velkm smolaem, ktermu se nic nedailo. Pokusil se postavit trochu na nohy s njakou novinkou. Cukrsk pokusy ho finann vyerpvaly a ena mu cel den hubovala, e kaz drah materil. Jednoho dne vyistil svj jedin mdnm kotel a pinesl pytel devnho uhl., cukr a mandle. Vybral nejvt kusy mandl a zaal je v troub prait. Ty kdy nabyly zlat barvy, tak je pebral aby mezi nimi nebyla ani jedna splen. Mezitm uvail v kotli cukr, do kterho pidal vanilku, a kdy cukr dlal bubliny (etz), vhodil do nj pebran mandle a mchal s nimi tak dlouho, a na nich cukr odumel. Potom obalen praen mandle prosil a zbyl cukr v kotli roztavil a mandle do nj vhodil a mchal s nimi tak dlouho, a dostaly krsnou ervenou barvu a lesk. Takto opraen mandle pak pikryl istou ltkou, aby se mandle zapotily a udrely stl lesk. Tak se cukri Pralinovi podailo vyrobit bjen praen cukrov mandle. Ihned je donesl do krlovskho zmku, kde s tlukoucm srdcem pedloil vzorek na ochutnn jednomu z nejmocnjch mu krlovskho dvora , vrchnmu fu krlovsk kuchyn, de Guisinovi. Ten si prohlel drobnho cukrka, nedviv ochutnal, ale objednal dv libry tto novinky. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |