�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Nmty na vyuit okoldovch polotovar / -1. |
Autor: Alena Plpnov Datum vyd�n�: 13.04.2016 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3168 |
okoldov polevy byly aplikovny pi vrob rznch ozdob - zedn kakaovm mslem a vytemperovan s pouitm drobnch ablon, kornoutkem, ppadn jejich tvar dovoluje pouit pmo ke zdoben cukrskch vrobk. |
V dln techloky Aleny Plpnov vzniklo tma o vyuit okoldovch polotovar Okov dezert Bl okoldov poleva - ORION 1,000 kg - Praen lskov oky, dr - 0,400 kg - Fondnov hmota zkladn - 0,400 kg, Rumov vtaek - nkolik kapek. Za stlho mchn rozpustme fondnovou hmotu. Blou okoldu rozpustme spolu s kakaovm mslem ( na vodn lzni), vytemperujeme a teprve potom zamchme upraven oky i fondn. Hotovou hmotu tvarujeme - stknm na papry - vyvalovnm, krjenm, potahovnm - litm do vytemperovanch forem Kakaov obdlnky Bl okoldov poleva - 1,000 kg, Kakaov mslo 0,300 kg, Cukr krupice 0,250 kg, Smetana 0,400 kg, Mlet kva - 0,020 kg. Za obasnho zamchn na mrnm ohni provame smetanu s cukrem a jemn mletou kvou. Sundme z ohn a dobe promchme s okoldou i kakaovm mslem. Polotuhou hmotu vyvlme ( s pouitm mikrotenu) na plt o sle asi 10 mm a nechme dobe ztuhnout. Pak pothneme z jedn strany blou okoldovou polevou a posypeme jemn strouhanm kokosem. Po ztuhnut otome a po druh stran opt pothneme tentokrte upravenou okoldovou polevou (tmav mec) . Kvov dezert okoldov poleva tmav mec nebo poleva tmav na men s akopolem - 0,800 kg , Kakaov mslo nebo ztuen tuk RP 0,200 kg, Smetana - 0,400 kg, Mlet kva 0,040 kg, Mandlov likr 0,100 kg. Na mrnm ohni svame smetanu s cukrem a mletou kvou. Sundme z ohn a zamchme zvolen druh polevy, tuk i likr.
Fkov dezert okoldov poleva tmav mec nebo poleva tmav na men s akopolem - 1,000 kg, Kakaov mslo nebo ztuen tuk RP - 0,200 kg, Fky - 0,800 kg, Vlask oechy strouhan nebo strouhan jdra loupan slunenice - 0,400 kg. Fky zbavme pevnch stupek a pomeleme. Na vodn lzni rozpustme zvolen druh polevy a tuku (pokud pracujeme s okoldovou polevou a kakaovm mslem, tak oboj nejprve vytemperujeme). Pidme upraven fky se zvolenou jdrovinou - upravenou. Dobe promchanou hmotu tvarujeme nap. stknm apod. okoldov poleva tmav mec nebo poleva tmav na men s akopolem - 1,000 kg, Kakaov mslo nebo zturn tuk RP - 0,400 kg, Fondnov hmota zkladn - 0,400 kg, Suen meruky drobn krjen - 0,400 kg, Rov burizony - 0,120 kg Pokud zvolte pro vrobu tohoto dezertu okoldu s kakaovm mslem, tak jmenovan polotovary nejprve vytemperujeme a teprve potom pidme rozputn fondn, upraven meruky i burizony. Pi pouit alternativnch surovin nen temperovn nutn. Ve dobe promchme. S pouitm mikrotnov flie vyvlme na plt o sle cca 10 mm a nechme na rovn podloce dobe ztuhnout Nakonec nakrjme strunou na drobn tyinky a ty potahujeme v upraven tmav polev. Po jejich ztuhnut dozdobme pestknm blou okoldovou polevou. Pi pprav nkterch druh dezert se nabz monost pouit zmny okoldov polevy s kakaovm mslem za polevu tmavou na men s akopolem. Tato nen tak nron na zpracovn jako okoldov polevy (temperace) a pitom m zachovny nkter znaky okoldovch polev a i jej cena je ni. Pro jej pravu - edn i ostatnch cukrskch polev je velmi vhodn pouit ztuenho tuku RP, kter m vy bod tn, co je velmi dleit pro udren dobr kvality potahovanch - balench vrobk zvlt v letnch mscch. Rovn nen bez zajmavosti, e na konen kvalit vyrobench dezert se neprojevuje rozdl v pouit smetany na lehn s obsahem tuk 33 %, anebo smetany s obsahem tuk 12%. - pokraovn -
|
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |