V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
fiogf49gjkf0d
Skladovn Skladovac prostory, ndoby i nstroje pouvan pi skladovan zmrzliny mus vyhovovat zvltnm hygienickm nrokm. Vrobce zmrzliny mus pedevm zaruit neperuen etzec hlubokho mrazen po celou cestu od vrobnho skladu a na msto prodeje. Prodejce pak pejm odpovdnost za odpovdajc odborn uloen v prodejnch mrazicch sknch a truhlch. Pitom je nutn zachovvat nkolik pravidel: - Mrazic zazen mus slouit vhradn k ukldn zmrzliny a mrazench potravin, nikoli vak ke chlazen npoj. - Zmrzlinu je teba do mrazicho zazen uloit okamit po dodn, aby se zamezil nik chladu. - Roztt i mrn natt zbo se nesm znovu zmrazit a mus bt vyazeno z prodeje. Stv se toti ivnou pdou pro bakterie. - Nov zbo je teba uloit na spodek truhly. Co bylo uloeno prvn m pitom tak jt jako prvn do prodeje. - Eiscream sm bt ukldn pouze zabalen. Pi perovnvn obsahu skn nesm dojt k naruen obalu. patn zabalen zmrzlinov vrobky a zmrzlina v pokozench obalech vysychaj, ztrcej arma, mohou utrpt po hygienick strnce a nepzniv ovlivovat bezvadn zbo. - Nejdleitjm pedpokladem pro bezvadn skladovn je dokonal pe o mrazic skn a truhly. - Uvnit na dnm jejich mst teplota za dnch okolnosti nesm stoupnout nad -18 stup Celsia. Teplotu je nutn kontrolovat denn. - Tlust vrstva jinovatky na stnch mrazicch skni nen znakem mimodn nzk teploty, ale pravho opaku. Chladic vkon se tak zhoruje a v dsledku toho stoupaj nklady na energii. Proto je teba dbt na pravideln a vasn odmrazovn. - Stejnomrn teplot uvnit mrazicho nbytku pispv jeho co nejvt naplnn. Zbo samozejm nesm leet nad znakou, kter omezuje nejvy ppustnou hladinu zbo v truhlch. - Pi prodeji m bt zmrzlina uloena v mrazic truhle vzduchotsn pikryt a v idelnm ppad za stl teploty -18 stup Celsia, v dnm ppad pitom teplotn vkyvy nesmj pekroit 3 stupn Celsia.
Nebalen zmrzliny Pi prodeji nebalench zmrzlinovch vrobk je teba dodrovat mnostv hygienickch pravidel, a to jak ve zmrzlinrnch tak pi ambulantnm prodeji z vozk. Voln dodvan zmrzliny nen dovoleno pemsovat z pvodnch obal do jinch ndob. Kryc desky prodejnch stol a pult mus bt hladk, beze spr a snadno umyvateln. V zemch EU maj bt porcovac klet uchovvny nejlpe v ndobch s proudc pitnou vodou. Pokud to nen mon, doporuuje se pidat do vody jeden a pl procentn roztok kyseliny citrnov nebo vinn a nejmn jednou denn roztok obnovovat. Kadodenn je po skonen prodeje nutn porcovac klet dobe oistit a dezinfikovat. V jednotlivch zemch Evropsk unie jsou za tm elem pedepsan urit prostedky hubc choroboplodn zrodky. Ty je po pouit bezpodmnen nutn bezezbytku smt istou vodou. Nebalenou zmrzlinu je nutn uchovvat v mrazic truhle brnn ped pstupem vzduchu. Rzn hygienick pedpisy samozejm plat i pro prodavae, ten tak mus mt pslun zdravotn prkaz. M bt obleen ve snadno istitelnm odvu, zachovvat osobn istotu, ped zapoetm vdeje zmrzliny a po kadm peruenje povinn dkladn myt rukou mdlem s desinfeknm inkem a hygienicky nezvadn suen.
emesln vroba zmrzliny V dnen dob ji jen mlokter cukr i zmrzlin si pipravuje zmrzlinovou sms sm. Vtinou i zde dostvaj pednost pedem prmyslov namchvan ppravky, a ji v podob prk, past nebo jako kombinace obojho. I zde plat ada pedpis, kter maj za kol zajistit odbornost a dodrovn psn istoty ppravy. Z hygienickho hlediska bvala toti zmrzlina astm ohniskem en zejmna salmonelzy.
Zmrzlinrny a hygiena Zmrzlina mus bt podle vyhlky Ministerstva zdravotnictv . 107 z roku 2001 pipravovna ve zvltn mstnosti vybaven krom potebnho technickho a chladicho a technologickho zazen zejmna vodovodem s pitnou vodou, tekouc teplou vodou, dezem, umyvadlem a mus bt postarno o likvidaci odpadu. Zmrzlinovou sms je mon pipravovat teplou nebo studenou cestou. V prvnm ppad sta smchat podle nvodu vrobce prmyslov vrobek s pitnou vodou a ihned zmrazit na teplotu nejmn -8 stup C. Pipravenou sms lze uchovvat nejdle edest minut pi teplot +4 stupn C. Sms ani zmrzlinu nen dovoleno pepravovat, hluboko zmrazovat a balit a nesm se tedy prodvat mimo provozovnu, a to ani v rmci pedsunutho prodeje. Ten je mon pouze u vrobk hluboko zmrazench. Mus bt nejdle do 24 hodin spotebovna a po celou dobu podvn mus bt uchovvna pi teplot nejmn -8 stup C. Pi vrob teplou cestou se nejprve smchaj vechny psady s vjimkou ovocnch a aromatickch, vznikl sms se pasteruje a nejdle do devadesti minut zchlad na teplotu men nebo rovnou 4 stupm C a pak ji lze nejdle 48 hodin uchovvat pi teplot do +4 stup C, pokud nen bezprostedn zmrazena na teplotu minimln -8 stup C. Pasterizovanou zmrzlinu je mon plnit do obalu nebo do zsobnku, jen pokud byla nejdle do edesti minut okov hluboko zmrazena na nejmn -18C a pi te teplot bez peruen skladovna nebo rozvena, pepravn obaly v tom ppad musej bt opateny tsnicmi vky. Oteven zsobnk mus bt spotebovn do 48 hodin. Pokud v tto lht zmrzlina nen vydna, je teba ji zlikvidovat -stejn jako jako vrobky jednou rozmrazen nebo jinak znehodnocen. Obsluha se nesm dotknout rukou kornout pro nebalenou zmrzlinu a mus pouvat podvac nin a odkldac stojnky. |