�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Kobliha cukráøská èi pekaøská? |
Autor: Jan Jaderný Datum vyd�n�: 12.10.2016 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3178 |
koblihy jsou výrobkem mouèným a mohou je proto vyrábìt jak cukráøi, tak i pekaøi. Tradice masové výroby a konzumace koblih v masopustním období je v Rakousku populární dodneška. |
fiogf49gjkf0d
Kobliha Kobliha cukráøská èi pekaøská?cukráøská i pekaøská Ve tøicátých letech se v Rakousku øešil spor o tom, kdo smí péct masopustní koblihy, kterým se v Rakousku øíká Faschingskrapfen. Cukráøi tvrdili, že výroba masopustních koblih patøí do cukráøské dílny a pekaøi byli opaèného názoru ve svùj prospìch. Spor obou profesí se dostal až pøed Rakouský spolkový soudní dvùr. Vysoká instituce spravedlnosti rozhodla šalamounsky, že koblihy jsou výrobkem mouèným a mohou je proto vyrábìt jak cukráøi, tak i pekaøi. Tradice masové výroby a konzumace koblih v masopustním období je v Rakousku populární dodneška. Pozor na kachní vejce Pomìrnì málo se ví, že v kachních vejcích lze nalézt živé a nebezpeèné bacily paratyfu. Jsou známy pøípady, že po použití krémù nebo cukroví pøipravených ze syrových kachních vajec se dostavily prùjmy a horeèky. Kachní vejce jsou dosti podobná slepièím a jejich tepelná úprava by mìla trvat minimálnì osm minut. Teprve tato doba zaruèuje znièení eventuálních paratyfových bacilù. Vìèná èokoláda V Brazílii byla kdysi vynalezena tzv. "vìèná èokoláda", která se neliší od pravé èokolády vzhledem a ani chutí. Rozdíl je jen v tom, že "vìèná" èokoláda se velmi pozvolna rozpouští., a tak je možné si i na malém kousku pochutnat i nìkolik hodin. pøitom tato èokoláda pùsobí dojmem jakoby byla stále èerstvá a nová.
|
Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru |