�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


kodliv hlodavci

Autor: MUDr. Jarmila halov
Datum vyd�n�: 15.06.2016
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3193

Z hlediska potravinsk vroby je i riziko, e hlodavci mohou bt rezervorem salmonelz, ktermi kontaminuj potravin,y a tak me dojt ke vzniku rozshlejch epidemi tohoto onemocnn, pokud jsou zanedbny hygienick zsady.

fiogf49gjkf0d

 V poslední dob je mono pozorovat rozmnoení hlodavc, kteí se stávají velmi závaným ekonomickým i hygienickým problémem. Škody zpsobují nejenom znehodnocením napadených potravin, ale také prohlodáváním otvor ve stavbách, poškozením nábytku, zaízení, kanalizaních nebo elektrických instalací, asto i znehodnocením skladovaného materiálu. Dále musíme mít na pamti znaný epidemiologický význam hlodavc.
 

Onemocnní zpsobovaná hlodavci


Hlodavci jsou toti hostiteli pvodc nkterých onemocnní lidí. Je mono uvést napíklad velmi závané onemocnní Weilovou loutenkou. Ta je zpsobena letospirami, které jsou vyluovány moí potkan do prostedí. Ale i jiní hlodavci mohou vyluovat letospiry, které zpsobují obdobná, i kdy mén závaná onemocnní. Hlodavci mohou penášet i další onemocnní, i kdy se zlepšenými hygienickými podmínkami dnes ji jsou spíše u nás historickou nebo exotickou záleitostí (mor, tularemie, horeka z krysího kousnutí apod.)
Z hlediska potravináské výroby je nezanedbatelné i riziko, e hlodavci mohou být rezervoárem salmonelóz, kterými kontaminují napadené potraviny a tak me dojít ke vzniku rozsáhlejších epidemií tohoto onemocnní, pokud jsou zanedbány hygienické zásady pro manipulaci, zpracování a skladování surovin nebo výrobk. Pi jedné takové epidemii v dnes ji neexistující cukráské provozovn v našem mst onemocnlo ped 15 lety tém 600 osob.
Zprostedkovan mají hlodavci i ten význam, e jsou hostiteli blech, klíšat a rozto, kteí mohou napadnout lovka nebo penášet na lovka nkterá onemocnní.

 

 

Druhy hlodavc v potravináských provozovnách


V našich podmínkách se v provozech zamených na výrobu nebo zpracování potravin setkáváme nejastji s myší domácí, potkanem nebo krysou. Na podzim podzim a v zim pronikají do potravináských provozoven i hlodavci, kteí bn ijí mimo lidská sídlišt, nap. myšice, hraboš polní, hrabošíci a vzácnji i jiné druhy.

 

 

 

 

Z eho meme usuzovat na pítomnost hlodavc v objektu ?


Pirozen stav, kdy je pímo pozorujeme, signalizuje ji situaci, kdy populace hlodavc je ji siln pomnoená. Jinak je meme nejastji pozorovat spíše ve veerních hodinách, v dob mimo provoz.
Nejvyšší pohybová aktivita potkan je asi 2 hodiny po západu slunce.
Na pítomnost hlodavc meme usuzovat i z pvodních znak jejich innosti, nap. z toho, e východy z nor jsou ohlazené, nkdy je slyšitelný škrabot nebo pískot. Jinou známkou jsou napíklad stopy po hlodání, zejména na devném materiálu. V uzavených a málo vtraných prostorách je prvodním znakem i typický pach, který je specifický pro kadý druh hlodavc.
Velmi dobrým vodítkem pro rozpoznání druhu je nález trusu. Ze vzhledu trusu lze uvaovat na to, zda je erstvý nebo starší. erstvý je erný, lesklý, starší trus je matný a šedivý.
V prostorách, kde jsou uloeny potraviny nebo suroviny, jsou stopy po innosti hlodavc vtšinou dobe patrné - poškozené obaly, stopy po pohybu hlodavc po povrchu sypkých materiál. Nkdy jsou potraviny odnášeny bez zjevných stop - napíklad odnášení oech.
Pirozen boj s hlodavci musí být veden trvale a ne pouze v pípadech, kdy zjistíme výskyt hlodavc.

 

 

 

 

Opatení k pedcházení výskytu hlodavc


Základní formou boje proti tmto škdcm jsou preventivní opatení, i kdy obecn z našich zkušeností musíme konstatovat, e práv tato opatení jsou zanedbávána. V dsledku toho dochází a k pemnoování populací hlodavc v daném objektu i míst.
Za prvé bychom mli znemonit pronikání hlodavc do budov a sklad. K tomu je teba dsledná oprava (zacementování) všech otvor a dr, utsnní všech oken, dveí, vtracích otvor. Je vhodné dvee ve spodní ásti opatit plechovým pruhem asi 30 cm vysokým. Vtrací okna, otvory, apod. opatíme hustým drátným pletivem nebo perforovaným plechem. Hliníkový plech není vhodný, ten dovedou hlodavci prohryzat. Okna a dvee nenecháváme otevená. Je nutno dobe utsnit i kanálové výpust, opatit je míkou s hustými otvory (maximáln o velikosti ok 2 cm) - nejvhodnjší jsou kovové.
Musíme mít také v patrnosti, e hlodavci se mohou do objekt dostávat napíklad vtracími šachtami, prrazy pro rozvody vody, energie apod.
Dalším základním opatením je znemonní pístupu hlodavc k potrav. Zde je mono doporuit ukládání potravin a surovin do uzavíratelných nádob nebo pytl na palety minimáln 15 cm od zem a ne pímo u stn. Hlavní zásadou je pravidelný a dkladný úklid, minimáln 1x denn odstraování zbytk a odpadk do pevn uzavíratelných odpadkových nádob umístných mimo objekt.
Samozejmou, i kdy v praxi asto porušovanou zásadou, je udrování istoty kolem tchto nádob.
Další zásadou je znemonit zasídlení a zahnízdní hlodavc. Je teba povit, zda v objektu nejsou rzné nepístupné kouty (napíklad pod schodišti, instalacemi, pod podlahami apod.), kde mají hlodavci vhodné podmínky pro hnízdní a rozmnoování. Pokud taková místa jsou, pak bu je nepropustn uzaveme tak, aby se zde hlodavci nemohli dostat nebo naopak oteveme tak, aby byly snadno istitelné a pod kontrolou.
Pro potravináské provozy by ml být samozejmý takový reim úklidu, sanitace, udrování poádku, takové uskladnní materiálu (i nepotebného), aby nebyly vytvoeny podmínky pro úkryt hlodavc.
Dalším preventivním opatením k zabránní pronikání hlodavc je pouití repelentních látek. Protoe však jde o látky s nepíjemným pachem nebo i zdraví škodlivé, není tento zpsob pro potravináské provozy vhodný.

 

 

 

 

A pokud u se hlodavci v provozovn vyskytnou ?


Pokud ji hlodavci do objektu pronikli nebo se zde dokonce zahnízdili, je nutno neodkladn provést represivní opatení. Nejjednodušším a obecn dostupným ešením je odchyt do pastí. Zde je nutno vycházet z dostupnosti pastí, jejich urení s ohledem na druh hlodavce. Výhodné jsou pasti, které mohou odchytávat hlodavce opakovan. Je však teba upozornit na to, e nelze pouívat pasti na principu topení hlodavc (myší), protoe tento zpsob hubení hlodavc je ji zákonem zakázán.
Obecn lze íci, e hubení myší je snazší ne odchyt potkan nebo krys. Tito hlodavci jsou mnohem inteligentnjší, a pokud dojde k odchytu jednoho zvíete, ostatní se ji pasti vyhýbají. Je poteba vnovat pozornost umístní návnady i druhu pasti. Pokud jsou potkani odchytáni iví, pak je problém s jejich usmrcením. Zadávení potkana vycvieným psem není vdy metoda dostupná a je nutné provádt ji mimo provozovnu. Moné je usmrcení v plastových pytlech výfukovými plyny nebo narkotizovat chloroformem. Topení a mechanické ubíjení v hlubokých nádobách je zakázáno zákonem. Odchyt do pastí je však ve srovnání s hubením deratizaními pípravky výhodný v tom, e usmrcení hlodavci mohou být snadno odstranni a nekontaminují okolí rozkládajícími se tly v nepístupných místech. Je zejmé, e pi odchytu je teba dodrovat zásady bezpenosti práce, zejména ped moností úrazu pastí, pokousání ivým odchyceným hlodavcem nebo penosem infekce.
Hubení hlodavc pomocí šelem nebo dravých pták není mono v potravináských závodech z hygienických dvod uplatnit a proto je nutno sáhnout k hubení nástrahami (deratizaními pípravky).
Nástrahou se rozumí vhodná potrava hlodavce, k ní je pidán jed. Novjší pípravky znan sniují riziko otrav nebo jiného poškození zdraví lovka nebo domácích zvíat. Problematika provádní deratizace je pomrn sloitá a je teba znaných zkušeností, aby zásah byl úinný. Z tohoto dvodu doporuuji deratizaní zásah svit odborné firm, která by mla poskytnout i urité záruky za úinnost a kvalitu provedených prací.
Specifickou problematikou je i volba nástrahy (a to vzhledem k charakteru potravináského provozu), krytí a umístní nástrah tak, aby je hlodavci pijímali. Pro individuáln provádnou deratizaci jsou k dispozici ji hotové deratizaní pípravky dodávané formou nástrah. Dobré zkušenosti jsou napíklad s TALONEM, LANIRÁTEM nebo nkterými zahraniními pípravky. Cena však asto není mírou úinnosti ani kvality pípravk. Tyto pípravky jsou i voln v prodeji. Vdy je nutno dsledn dodrovat návod uvedený na etiket a pouívat takové pípravky, které byly ádn uskladnny a nebyla u nich pekroena expiraní doba. asto vtší význam ne kvalita pípravk má zpsob umístní nástrah a jejich úprava. Nástrahy je nutno klást v rukavicích nebo lopatkou - lidský pach hlodavce odpudí. Nejlépe je umisovat v blízkosti k potravním stezkám do speciálních stálých krmítek - jedových staniek.

 

 

 

 

Závr


I kdy problematika hubení hlodavc je pomrn sloitá a asto i finann nároná, nelze ji podceovat, zejména ne v potravináských provozech. Nejen zpsobené škody, ale zejména ohroení lidského zdraví, asto formou i epidemie, jsou dostateným varováním i argumentem pro to, aby boji s hlodavci byla vnována trvalá pozornost.

 

 


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku