fiogf49gjkf0d
V dob pubertlnho obdob m mlokdo ujasnn s jakou profes by chtl spojit svj ivot mc pozvolna k horizontm dosplosti. U syna Libora manel Makovch ze erovnic na Vysoin vak bylo v otzce volby jeho budoucho povoln zcela jasno. Bude se ivit jdlem! Co vzato kolem a kolem dlme kad z ns, ale ono mnn jdlo se u absolventa ernovnick zkladky mlo stt profesn zleitost. Vzorem a tehdejm nvodem pro volbu budoucho povoln mu byl sm jeho otec, jen ml vaen jako svho konka. Nutno dodat, e Libor tohle pedsevzet nejen realizoval, ale t jdlu, v tom profesnm slova smyslu zstal vrn dodnes, by v mnohokrt renovovan podob.
V Klnovicch u Prahy se nalzala kola zamen na obor tto nezbytn lidsk poteby i zliby zrove. Odtud byl jen skok do Prahy a po starch Zmeckch schodech vedla t cesta do Praskho hradu, kde kuchask elv vidl nejen nejsvatj msto esk sttnosti, ale t i pikovou kuchainu pod prezidentskou standartou.
Kuchask obor spadal pod tehdej podnik Spotebn drustvo, a byl kombinovn s nickou profes s maturitnm zakonenm, od kterho pes przdninovou pestvku zamil pmm smrem na Vysokou ekonomickou kolu.
- Kdy tudk m kapsu przdnou
a na jejm dn nic ne dru,
finann kdy zdroje vznou,
pak piloit je nutno ruku k dlu -.
I tudios Libor se nejednou ocitl v tak typick studijn situaci a ke kenmu pennmu zdroji bylo pak nutno zathnout za zchrannou brzdu v podob brigdy. A zde platilo, e co se kdo nauil, v nouzi jako kdy nael. Zatmco Liborovi spoluci majc pouze knin znalosti, byli odkzni na ndenick prce, stailo u Libora trochu oprit nick um a obleen do fraku servroval labunick sousta na letnch podnosech. N student byl tak v neustl permanenci, a to dokonce a takov, e se stail v prvnm ronku i oenit! Rodiovsk koment m jet dodnes nesmazateln uloen v pamti. A to jet nen vechno. S erstvm inenrskm diplomem si u hrly jeho ti bhem studia povit dti!
U Mak se pehodila manelsk tradice, e ena nsleduje svho mue, a naopak mlad inenr, a zrove i vkonn otec, se sthuje ke sv choti do Perova. Nstupnm zamstnnm je mu olomouck Jednota, patc mezi nejvt podniky tohoto druhu v republice a premirov zamstnn neslo nzev - instruktor vyvaujcch provozoven -. Tato, na tehdej dobu svrzn profese, mla pece jen urit podl vznamnosti. Poodhalila zanajcmu ekonomovi pl tajemstv hospodskho systmu a dala nahldnout hloubji ne je bn zkaznick zjednoduen mra, e stravovn je jen uvait a snst. Ale t bezprostedn zaala Makovic rodinu tlait pata problmu bydlen. Ptilenn rodinn klan bez vlastnho bytu neml vhodn podhoub pro rodinn zzem a tak hlava rodu uposlechla voln hlasu Vysoiny a stejn tak jako imaginrn Hlink, se cel rodina odsthovala do Humpolce. Libor Maek nastupuje v rodnm kraji v roli vedoucho hotelu Rekrea s personln kapacitou tyiceti lid, co sice nen a tak moc svtobornho, ale hek byl v tom, e novmu fkovi bylo teprve ptadvacet let! A tady prochzel mladik pan vedouc rychlokursem psychologie pro samouky. Ale nakonec i ten nejzarytj puritn ctc heslo, e pouze st je patentem na rozum, pod Makovm trumfovm esem znalost a spnch vsledk, hzel karty rebelie do talonu. Chod dobe sezen hotelov mainy samozejm neuel pozornosti pedstavenstva Svazu spotebnch drustev, kter si pospilo s nabdkou na msto vedoucho odboru Krajskho svazu spotebnch drustev v oboru pohostinstv pro Jihoesk kraj. A to u byla vysok ajba.
Psal se rok 1988 a nco bylo ctit ve vzduchu. Socialistick hospodaen vykazovalo m dl vt deficit a soudruzi zaali objevovat Ameriku, kdy dru v potpjc se lodi zaali flastrovat ekonomickm pronjmem neefektivnch restaurac. V t dob se pan Maek nachzel v tzv. vkladn skni vchodnho bloku, v Maarsku, kde systm drobnho podnikn existoval a uchvtil ho natolik, e z nabytho dojmu v nadenm duchu pojat zprva o poznatcch z bratrskho sttu, ho mlem stla msto. Pevratov listopad pevrtil i systm Svazu spotebnch drustev a jednotn Jednota se stala mnoinou jednotlivch podnikatelskch zmr a jejich realizac.
Jmno inenr Maek mlo svj zvuk a tak nebylo vbec od vci, kdy pila nabdka od Interhotelu v eskch Budjovicch v zleitosti zprivatizovn motelu Na dlouh louce. Ti roky zrooval v jihoesk metropoli v editelskm postu pan Maek svoje ekonomicko-organizan znalosti. Pozdjm vtzem privatizanho projektu se stala spolenost s ojetmi auty a Makv organizan instinkt dlouhodob vypstovan zkuenostmi v gastrohotelnickm oboru, zavelel k drazn obezetnosti a nabdku zstat v editelsk funkci odmtl. Zmlen v tomto ppad neplatila. "rotai" skonili do jednoho roku a motel se ocitl v hlubokch dluzch. A zde se nachzel Libor Maek na kiovatce existennho dilematu jak dl? Zstat u toho, co m na sob samm spn odzkouen a m si v oboru vydobyl jmno, i zahrt vabank a jt s ruksakem sice nkolikrt petavench poznatk, ale po nevylapan cest potenciln prosperity?
Tuto vahu zadala jeho mysli poptvka firmy Nestl Food po lidech jejich vkon v pslun brani vynv o vku postavy nad solidnm normlem. Konkurzn zen pin Ing.Makovi takovou nabdku, u n nen jin monost ne ji pijmout. V tto dob byl pan Maek trnctm zamstnancem a souasn stav se pohybuje na hranici tapl tisce osob. Makova dosavadn praxe ho zaazuje do oblasti cateringu se zamenm na suroviny pro restaurace, hotely a jdelny. Pvodn surovinov import se zaal postupn mnit v domc produkci vznikajc na bzi vlastnho vvoje jdouc pes nov technologie, suroviny a aplikan receptury. Do tohoto vvojovho stdia t nleela demonstrace aplikace novho vrobku pmo u zkaznka. Dal hozenou rukavic pro inenra byla reorganizace ve firm Nestl, kde dolo ke spojen ty samostatnch oddlen, kter pedstavovala celek se 70 lidmi a dolo k vytvoen samostatnho marketingovho oddlen podporujc cel tm. Vedoucm marketingu byl jmenovn Ing. Libor Maek. Marketing m vceslokov zamen. Jednou z nich je sledovn trend, konkurence, znalost pocit zamstnanc rznch profes v oboru, vkus zkaznka, pedvdn jeho reakc na novou nabdku a ada dalch fines jdouc mimo bn pohled odbratele.
Marketingov profesionl by ml mt vlastn rukou osahnu i vrobn sfru a ml by mt zmapovan cel proces zanajc vyjmutm surovin z obalu, pes zpracovn a po vystaven do reglu.
Cukrsk obor, by je pbuzenskm odvtvm kuchainy, nespad do jej kompetence. A zde bychom mohli nalzt urit mal neuralgick bod Makovy innosti. Ale to by nesml bt marketingov f se svm profesionlnm pstupem, aby si s touto drobnost neporadil. V podlet letonho roku na kurzu umleckho cukrstv v Kromi bylo mono pozorovat skupinu mladch dvek vytvejcch figurln vtvory dlajc est nzvu kurzu. Mezi dvm pvabem se nachzela vousat tv mue, jen tm dvaaplkrt pevyoval prmrn vk adeptek kurzu. Mu po cel ti dny poctiv hntl, vykrajoval, modeloval, tvoil a pekvapen vech ptomnch nad kvalitou jeho vtvor nabvalo znanch rozmr, protoe vechny tyto cuksk kony dlal poprv v ivot. Konen efekt jeho vrobk pekvapil nejednoho odbornka. V podstat lo ze strany Libora Maka o jednu vc, kter je i zrove jeho krdem. Kdy o nem hovo, mus to mt i na vlastn ki odzkouen. A odpov na otzku jak schopnosti m mt f marketingovho oddlen, podal Ing. Libor Maek sm svoj dosavadn innost. A onou pslovenou tenikou na dortu jeho veobecnho gastronomickho umu deklaruje snmek jeho zdail cukrsk prvotiny.