Sir Gordon Ramsay, devítinásobný dritel nejvyššího kulináského ocenní hvzdy Michelina, zaloil ped rokem v hotelu Hilton Prague restauraci "maze". Rozsah kulináského a restauraního teritória tohoto gastronomického imperátora se rozkládá ve tech kontinentech svta a poet jeho luxusních zaízení se poítá v desítkové soustav (bliší ve tydílné reportái, klikni zde).
Pi píleitosti 1. výroí vzniku restaurace "maze Prague" byla uspoádána tisková konference za pítomnosti samotného britského protagonisty, jeho vhlas v kulináském svta se vyznauje nádechem glorioly magistra Kellyho na dvoe císae Rudolfa II.
Mistr Gordon Ramsay na pam setkání pedal pítomným novinám svou knihu receptur "Nedlní obd s rodinou a páteli", v ní jsou dezerty souástí nabídkového menu. Publikaci vydalo nakladatelství "Slovart" a s fotografickou dokumentací Jill Meadové.
"Tento dezert je mnou upravená obmna oblíbeného anglického dezertu známého pod názvem Eve´s pudding," íká Gordon Ramsay. "Pro zlepšení chuti nechávám jablka s cukrem a máslem zkaramelizovat. Hostm v mé restauraci tento dezert chutná, a tak si myslím, e by mohl být vhodný i pro domácí púouití."
6 porcí
50 g sultánek
3 líce kalvádosu
240 g másla
3 jablka (nap. odrda Braeburn)
180 g cukru
2 velká rozšlehaná vejce
150 g samokypící mouky
nastrouhaná kra z 1 citronu
2-3 líce mléka
30 g mandlových vloek
(mono vynechat)
máslo na vytení formy
cukr mouka na poprášení
(mono vynechat)
PÍLOHA:
1 lusk vanilky
20 gcréme fraiche
Troubu rezehejeme na 190 °C. Sultánky pelijeme kalvádosem a necháme nasáknout. Formu na kolá o prmru 25 cm nebo zapékací mísu vyteme máslem.
Jablka oloupeme, zbavíme jadinc a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehejem 15 g másla, pidáme jablka a tetinu cukru. Jablka za stálého obracení zahíváme, dokud cukr nezane karamelizovat. Vmícháme sultánky v calvadosu a zahíváme ješt 5-10 minut. Jakmile jablka zmknou, upravíme je do formy nebo zapékací mísy a necháme je vychadnout.
Mezitím uteme zbývající máslo s cukrem a do hmoty postupn vmícháme vejce. Stídav v mícháme mouku s citrónovou krou a mléko. Hmota bude dosti hustá - podle poteby pidejte více mléka.
Tsto nalijeme na jablka a pípadn posypeme mandlovými vlokami a cukrem moukou. Peeme 30 -35 minut dozlatova a pak pomocí špejle vyzkoušíme, zda je dezert hotový. Dezert necháme chvíli chladnout ve form (okraj uvolníme od formy noem).
Vanilkový lusk podéln rozkrojíme a vyškrábneme z nho duinu a semena. Pidáme je do créme fraiche. Hmotudkladn prošleháme. Dezert podáváme teplý, doplnný kopekem ochuceného créme fraiche.
Text a foto pouity s laskavým svolením sira Gordona Ramsaye