�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Mlet kvy

Autor: Kavovary.cz
Datum vyd�n�: 09.10.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=322

Kva se pipravuje tak, e se horkou vodou zalij pomlet. nebo chcete-li, rozdrcen kvov zrna. Tento fakt nikoho nepekvap, a proto ve vtin domcnost nalezneme mlnek na "kafe".

fiogf49gjkf0d

Kva se pipravuje tak, e se horkou vodou zalij pomlet. nebo chcete-li, rozdrcen kvov zrna. Tento fakt nikoho nepekvap, a proto ve vtin domcnost nalezneme mlnek na "kafe". V posledn dob si vtina spotebitel kupuje kvu ji namletou. I pi tto prav -tedy mlet kvy vak existuj jist pravidfa a zsady. Pravda je takov. e po umlet zrn se znich zanou uvolovat rerick oleje a plyny. kter zanou unikat do okolnho prosted. Umlet kva, kterou uschovme na dlouhou dobu v netsnm obalu, proto brzy ztrat sv aroma i chut. Je tedy vhodn pomlt si vdy jen takov mnostv kvy, kter okamit spotebujeme pi vrob npoje. Pi nkupu mlet kvy je lep zvolt kvu vakuov balenou nebo kupovat men balen a ta pokud mono uchovvat v dobe uzaven ndob a na chladnm, ale ne vlhkm mst. Kva me bt umlet bu nahrubo; stedn, jemn nebo na prek. Kad z tchto konzistenc m jin vlastnost. Napklad jemn mlet kva s uchovv sv aroma dle ne kva mlet hrub, protoe jej jemn steky tvo kompaktnj hmotu, do n tko pronik vzduch, zpsobujc oxidac a postupnou ztrtu aroma a chuti. Pi louhovn uvoluje jemn mlet kva tak vce chuovch ltek do vody. Tak jejich louhovn je rychlej, protoe jemny prek m vt styk s vodou. Aby pipraven npoj z jemn namlet a hrub namlet kvy ml stejn chuov vlastnosti, byl O by zapoteb pout vt mnostv hrub umlet kvy. Tak pprava by trvata del dobu. Hrub namlet kva se vborn hod pro ppravu kvy v kvovarech,dbncch pekapvach, kter funguj na prncipu protlaovn vody kvou. Stedn jemn mlet kva se hod pro ponornou metodu ppravy, jemn mlet, zase pro vakuov zpsob ppravy a pro typ tlakovch konvic mokka espresso. Jemn mlet kava je nejvhodnj pro ppravu kvy pomoc paprovch fltr a vynikajc je tak zn pipraven espresso v pkovch kvovarech. Kva drcen nebo prkov je ideJn pro ppravu sprvnho "turka". Na stednm vchod se kva jet do dnench dn drt v hmodi. Tato prkov kva m sitnj vni ne kva mlet hrubji a npoj z n ppraven bv kaln.

Zdroj: www.kvaovary.cz


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku