�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Marcipán a drobné rady s jeho výrobou |
Autor: Josef Holub Datum vyd�n�: 18.04.2017 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3228 |
Při potahování marcipánových vajíček apod., spadávají tyto, když je vytahujeme z máčené hmoty, velice snadno se špejlí, což obyčejně znamená ztrátu času. Tomu odpadávání lze zamezit, ponoříme-li špejli před zapíchnutím do předmětu do teku |
Stejnoměrné stříkání marcipánových vajec Jedinou ozdobou marcipánových vajec a některých jiných předmětů z marcipánu nebo pěny je často jenom stříkání. Stříkání provádíme pomocí malého kartáčku na předměty v řadě urovnané. Při tom přejíždíme prstem po kartáčku. Aby ale vajíčka byla rychleji a stejnoměrně stříkána, držíme nad nimi mřížku s malými otvory a kartáčkem po ní stejnoměrně přejíždíme. Kartáček musí být namočen v té barvě, jak chceme mít předměty stříkané. Rychlé barvení marcipánového ovoce žlutavého Při zhotovení marcipánového ovoce, jehož základní barva je žlutá, doporučuje se ovoce jako jablka a hrušky ap. jenom patřičně přibarvit a potom žlutě zbarveným marcipánovým lakem olakovati. Tím obdrží ovoce velice čistý vzhled a zhotovení jde značně rychleji. Trvalý lesk marcipánového ovoce Na výstavách hlavní efekt marcipánového ovoce spočívá v lesku. Toho dosáhneme, když dobře nahřejeme a potom slabě potřeme tekutým čistým kakaovým máslem. Zabránění padání marcipánového ovoce ze špejle při máčení v čokoládě Při potahování marcipánových vajíček, švestek a třešní, spadávají tyto, když je vytahujeme z máčené hmoty, velice snadno se špejlí, což obyčejně znamená ztrátu času. Tomu odpadávání lze zamezit, ponoříme-li špejli před zapíchnutím do předmětu do tekutého kakaového másla nebo čokolády. Zužitkování marcipánových odpadků V době povelikonoční a povánoční hrají marcipánové odpadky a neprodané marcipánové zboží velkou úlohu. Tyto věci z marcipánu zužitkujeme prakticky s užitkem, když je rozstrouháme a zapracujeme do krokantu. Vezmeme k tomu 1/3 marcipánových odpadků a 2/3 ořechů. Zboží (tyčinky apod.) se tím nijak neznehodnotí. Naopak, příchutí mandlí z marcipánu se kvalita ořechových krokantů jen pozvedne. Marcipánové houby Abychom zhotovili malé, jednoduché marcipánové houbičky a sice pohodlnějším a rychlejším způsobem nežli dosud, použijeme k tomu láhve s malou výdutí ve dně. Tuto potřeme olejem , tvoříme stejné marcipánové kousky o něco špičatější nežli vejce, položíme na výdutí láhve a přitiskneme rukou. |
Vytisknuto dne 08.04.2025 ze serveru |