�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Slavnostní Dobošùv dort

Autor: Nita
Datum vyd�n�: 14.06.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3255

Trochu krému odložíme na koneèné dozdobení bokù dortu. Krém natøeme na všechny placky a naskládáme je na sebe støídavì placka-krém. Horní placku natøeme slabì. Pak odloženým krémem potøeme boky dortu.


Tradièní slovenský dort
obtížnost: 2

Tìsto:
275 g mouèkového cukru
250 g mìkkého másla nebo Hery
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
4 vejce
200 g polohrubé mouky
50 g Solamylu Dr.Oetker
1 KL Kypøicího prášku do peèiva Dr.Oetker
špetka soli

Krém:
250 g mìkkého másla
130 g mouèkového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
50 g prosetého kakaa
1 PL rumu
voda

Karamel:
200 g cukru krupice
trochu oleje na namazání papíru na peèení


1. Nastøiháme si 6 papírù na peèení na pokrytí dna dortové formy (ètverce, které po upnutí do formy zastøihneme zespodu podle formy).
2. Pøíprava tìsta: cukr, máslo a vanilínový cukr šleháme, dokud se suroviny nespojí. Mouku, kypøicí prášek, Solamyl a sùl prosejeme a støídavì s vejci zašleháme do našlehaného tuku. Dno dortové formy vyložíme papírem na peèení, na který natøeme 3 PL tìsta tak, aby nebylo natøené až k okraji formy (2-3 mm od okraje necháme volné). Peèeme v pøedehøáté troubì pøi teplotì cca 180 °C po dobu asi 13-14 minut. Takto postupnì upeèeme 6 placek. Upeèené placky necháme vychladnout a stáhneme papír.
3. Pøíprava krému: cukr zalijeme vodou tak, aby byl ponoøený a uvaøíme z nìho svìtlý sirup (tzv. „na nitku“, tj. aby z vaøeèky nekapal, ale táhl se jako souvislá nitka). Za obèasného míchání necháme sirup vychladnout. Máslo vyšleháme s kakaem a vanilínovým cukrem do pìny. Do vyšlehaného másla pøilijeme vychladlý sirup a vyšleháme hladký krém. Nakonec zašleháme do krému rum. Dáme do chladu.
4. Pøíprava karamelu: Cukr krupici necháme pozvolna za stálého míchání rozpustit, až se upraží do zlatohnìda. Ihned ho nalijeme na olejem namazaný papír na peèení a necháme ho dobøe ztvrdnout. (Po vychladnutí mùžeme dát karamel na asi 30 minut do lednice.) Nakonec rozdrtíme karamel váleèkem na drobné krystalky (napø. v igelitovém sáèku nebo na vále).
5. Trochu krému odložíme na koneèné dozdobení bokù dortu. Krém natøeme na všechny placky a naskládáme je na sebe støídavì placka-krém. Horní placku natøeme slabì. Pak odloženým krémem potøeme boky dortu. Dort posypeme rozdrceným karamelem a necháme ho v chladu do druhého dne uležet.

TIP: Pokud bychom dort posypali rozdrceným karamelem až pøed servírováním, byly by krystalky více matné a dort by nevypadal tak slavnostnì.

TIP 2: Pro zjednodušení pøípravy a obmìnu chutí mùžeme dort zdobil polevou, cukrovou rýží nebo oøíšky – na Slovensku je tento tradièní dort servírován s rùzným dekorováním ke všem slavnostní pøíležitostem jako jsou narozeniny, sezónní svátky nebo svatby. Na Slovensku prý také platí, že èím víc vrstev placek, tím je dort lepší.


Vytisknuto dne 21.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku