V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
Tradièní slovenský dort
obtížnost: 2
Tìsto:
275 g mouèkového cukru
250 g mìkkého másla nebo Hery
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
4 vejce
200 g polohrubé mouky
50 g Solamylu Dr.Oetker
1 KL Kypøicího prášku do peèiva Dr.Oetker
špetka soli
Krém:
250 g mìkkého másla
130 g mouèkového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
50 g prosetého kakaa
1 PL rumu
voda
Karamel:
200 g cukru krupice
trochu oleje na namazání papíru na peèení
1. Nastøiháme si 6 papírù na peèení na pokrytí dna dortové formy (ètverce, které po upnutí do formy zastøihneme zespodu podle formy).
2. Pøíprava tìsta: cukr, máslo a vanilínový cukr šleháme, dokud se suroviny nespojí. Mouku, kypøicí prášek, Solamyl a sùl prosejeme a støídavì s vejci zašleháme do našlehaného tuku. Dno dortové formy vyložíme papírem na peèení, na který natøeme 3 PL tìsta tak, aby nebylo natøené až k okraji formy (2-3 mm od okraje necháme volné). Peèeme v pøedehøáté troubì pøi teplotì cca 180 °C po dobu asi 13-14 minut. Takto postupnì upeèeme 6 placek. Upeèené placky necháme vychladnout a stáhneme papír.
3. Pøíprava krému: cukr zalijeme vodou tak, aby byl ponoøený a uvaøíme z nìho svìtlý sirup (tzv. „na nitku“, tj. aby z vaøeèky nekapal, ale táhl se jako souvislá nitka). Za obèasného míchání necháme sirup vychladnout. Máslo vyšleháme s kakaem a vanilínovým cukrem do pìny. Do vyšlehaného másla pøilijeme vychladlý sirup a vyšleháme hladký krém. Nakonec zašleháme do krému rum. Dáme do chladu.
4. Pøíprava karamelu: Cukr krupici necháme pozvolna za stálého míchání rozpustit, až se upraží do zlatohnìda. Ihned ho nalijeme na olejem namazaný papír na peèení a necháme ho dobøe ztvrdnout. (Po vychladnutí mùžeme dát karamel na asi 30 minut do lednice.) Nakonec rozdrtíme karamel váleèkem na drobné krystalky (napø. v igelitovém sáèku nebo na vále).
5. Trochu krému odložíme na koneèné dozdobení bokù dortu. Krém natøeme na všechny placky a naskládáme je na sebe støídavì placka-krém. Horní placku natøeme slabì. Pak odloženým krémem potøeme boky dortu. Dort posypeme rozdrceným karamelem a necháme ho v chladu do druhého dne uležet.
TIP: Pokud bychom dort posypali rozdrceným karamelem až pøed servírováním, byly by krystalky více matné a dort by nevypadal tak slavnostnì.
TIP 2: Pro zjednodušení pøípravy a obmìnu chutí mùžeme dort zdobil polevou, cukrovou rýží nebo oøíšky – na Slovensku je tento tradièní dort servírován s rùzným dekorováním ke všem slavnostní pøíležitostem jako jsou narozeniny, sezónní svátky nebo svatby. Na Slovensku prý také platí, že èím víc vrstev placek, tím je dort lepší.
|