�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Sladk biostyl

Autor: Vlasta Bidrov
Datum vyd�n�: 23.06.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3259

Nemuste se bt, e by biocukrov nebylo chutn. Naopak - biosladkosti mohou z peicho plechu zmizet chvli pot, co jej vyndte z trouby, ani by stail vychladnout.

Pod pojmem biopotraviny si stále hodn lidí pedstaví njaké zrní, pípadn podivné sójové pochutiny bez chuti a vn. To u ale dávno neplatí. V biokvalit si mete dopát naprosto cokoliv, vetn vánoního cukroví. Nemusíte se bát, e by biocukroví nebylo chutné nebo dokonce by muselo být tak zdravé, e ho bude celá vaše rodina odmítat. Naopak - biosladkosti mohou z peicího plechu zmizet chvíli poté, co jej vyndáte z trouby, ani by stail vychladnout.

 Hlavn ádná dieta

Bio na obalu potravin automaticky neznamená, e jsou dietní nebo dokonce vhodné na hubnutí. Práv naopak, v biokvalit mete mít i poctivé máslo, slaoukou marmeládu nebo velmi chutné dobroty. Za své peníze získáte v biokvalit poctivé výrobky, které neobsahují zbytky pesticid, chemických barviv, konzervant ani umlých vní. Kdy si tedy koupíte bio vanilkový cukr, objevíte v nm zrníka pravé vanilky, nikoliv jen umlý chemický vanilin, který obsahuje bný "vanilkový" cukr.
Na druhé stran, pokud máte chu trošku experimentovat i ve své kuchyni a pemýšlíte, jak "ozdravit" svj svátení jídelníek, mohou být pro vás biopotraviny dobrou cestou. Nemusíte se ale bát, e by biocukroví bylo na první pohled poznat od "normálního". Pouze se vyhnete surovinám, které by mohly být problematické napíklad kvli obsahu konzervant nebo barviv.
"Celá naše rodina jí biopotraviny, a tak je pro m pirozené, e budu péct cukroví z biosurovin," vysvtluje ticetiletá Petra Nová z Brna. S manelem mají dv malé dti, a tak se snaí, aby všichni jedli zdrav a chutn. "Bio rozhodn neznamená, e se vzdáte svých oblíbených dobrot, jen je nahradíte. Napíklad dti dostávají bonbony s rýovým sladem, které jsou mimochodem moc dobré," dodává. Sama doporuuje biopotraviny i svým kamarádkám a ráda s nimi experimentuje. "V biokvalit se vyrábí i velmi chutná okoláda, sušené ovoce a prakticky cokoliv sladkého, na co si vzpomenete. Opravdu se biodobrot nemusí nikdo bát," usmívá se.
Po biopotravinách nyní nemusíte pátrat jen ve specializovaných prodejnách, ale slušný výbr u zpravidla najdete v bném super- nebo hypermarketu. Zapátrejte v regálech a objevíte biomouku, biookoládu, biooleje i bio sušené ovoce. Další moností je navštívit obchody se zdravou výivou, kde pravdpodobn objevíte více eských, a tedy i levnjších biopotravin. Pípadn se mete vydat pímo za nkterým z ekologických zemdlc na jeho farmu teba pro mléko, tvaroh nebo jablka.

Oslate si ivot

Obecn platí, e ím mén cukru budete pouívat, tím pro vaše zdraví lépe. Na druhé stran není nutné se vzdát všech sladkostí. V souasnosti u je na trhu mnoho pírodních cukr, sirup a slad, které jsou vi vaší kondici pívtivjší ne klasický bílý cukr nebo umlá sladidla jako sacharin nebo aspartam. Naprostou klasikou je v eské kuchyni med, který není problém koupit v biokvalit. Biomed produkují velstva, která ijí daleko od prmyslových oblastí a dálnic. Mete jím sladit prakticky cokoliv. Med rozhodn patí do perník, zázvorek a jiného výraznji koenného cukroví, kterému dodá zajímavou chu. Po karamelu a hodn sladce chutná javorový sirup, který me nahradit cukr a je typický pro severoamerickou kuchyni. Další moností jsou obilná sladidla, která ale nejsou tak sladká. Vhodná jsou zejména do lineckého tsta a rzných sušenek. Obilné sirupy jsou také jednou z moností, jak osladit své cukroví. "Rozhodn si peení se slady a sirupy pedem vyzkoušejte. Jsou tekuté, a tak mní konzistenci tsta. Me se snadno stát, e místo tsta na linecká koleka budete mít sladké bláto," varuje Petra ped zaátenickými chybami.

 Bez tuku a mouky to nejde

Svoji zdravjší obdobu mají také tuky. Pokud chcete mít kvalitní peivo, vyhnte se nekvalitním tzv. transtukm. Jedná se umle ztuované tuky, které naleznete v levných margarínech, ale také prmyslov vyrábných dortech a sušenkách. Nevhodné jsou také píliš levné stolní oleje. Naopak kvalitní tuky a oleje lidskému organismu velmi prospívají. Na peení se hodí slunenicový a sezamový olej. Rozhodn se nevyhýbejte kvalitnímu máslu, které do vánoního cukroví rozhodn patí!
Bílou mouku mete nahradit hladkou špaldovou mouku. Je rovn pšeniná a její pouití je naprosto stejné jako u bné mouky. Lze ji doplnit o celozrnnou mouku, napíklad z jemene nebo ita. Takto do tla vpravíte v nenápadné podob více vlákniny. Perníky z itné mouky jsou velmi chutné. Celozrnnou mouku najdete v bných obchodech v biokvalit oznaenou bílo-zelenou biozebrou. "Sama peu ze špaldové a celozrnné mouky prakticky cokoliv. Cukroví se chuov píliš neliší, pouze je tmavší na pohled a po rozlomení v tst uvidíte drobné kousíky mouky, co ale není ádná závada," uzavírá Petra Nová, která v biopeení našla zalíbení.

Zdroj: Zdraví


Vytisknuto dne 22.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku