�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Tureck med |
Autor: Enzo del Monte Datum vyd�n�: 30.06.2017 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3262 |
Spojen vody s glukzovm sirupem usnaduje rozpoutn cukru a zamezuje pedevm zptn krystalizaci po zaht. To je pednost tto vazby ve vrobnm procesu, protoe jinak by dolo k nadmrnmu ztvrdnut a tureck med by nebyl poivateln. |
Turecký med sestává zhruba z 80 procent cukru. Zahívá se ve smsi voda a glukózový sirup na 140 °C a do jantarové barvy a tané podoby. Pokud by se produkt zpracovával pi teplot o 10°C vyšší, zaalo by docházet ke karamelizaci a její píchuti, co by nebylo v tomto pípad ádoucí. Spojení vody s glukózovým sirupem usnaduje rozpouštní cukru a zamezuje pedevším zptné krystalizaci po zahátí. To je pednost této vazby ve výrobním procesu, protoe jinak by došlo k nadmrnému ztvrdnutí a turecký med by nebyl poivatelný. Jakmile hmota trochu zchladne, ale nachází se stále v tekutém stavu, vmíchá se do ní bílkový sníh z pasterovaných bílk. Tomuto kroku musí pedcházet zmínné zchlazení, protoe jinak by hrozilo nebezpeí spálení bílkového snhu. Bílkový sníh psobí v tomto pípad jako spojovací prostedek a zajišuje bílou barvu tureckého medu. Suroviny Variace dalšího pouití písad: ovesné vloky, dýová jádra, sezamová zrníka, slunenicová zrníka Píprava |
Vytisknuto dne 22.12.2024 ze serveru |