�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vznik mandl a pralinek |
Autor: Vclav Kotrb Datum vyd�n�: 31.07.2017 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3271 |
Cukr Pralin opojen spchem, uhnl dlouhmi kroky ulic Paliais a zmizel v Rue dEscalier. U Pralin ve oilo. Cukr Pralin ihned vyistil svj jedin mdn kotel a pinesl si pytel devnho uhl, cukr a mandle a zaal vyrbt. |
Poátkem 18.století il v Paíi nepatrný chudý cukrá jménem Pralin.Patil k tm nešastným, kterým se všechno zhatí, a podnikají cokoliv. Dlouho pemýšlel a hledal svoji šastnou myšlenku, která by mu pomohla v jeho strastech. Marn namáhal svj mozek, a jednou se nj usmála štstna, vnukla mu zlatou myšlenku, která jej uinila rázem bohatým a slavným.Tenkrát ješt nebylo tolik druh cukrovinek jako je dnes a proto stesky na nedostatek dobrého a sladkého dezertu byly toho asu ve francouzských labuníckých kruzích na denním poádku. Masitých pokrm, ryb, ústic, rak a jiných specialit bylo dostatek, ale vznešené dvorní dámy krále Ludvíka XV. postrádaly píjemný chrupající zákusek k vyjíce do Bois de Bologne i k procházce v Jardin de Tuillerie.Slovník cukráského umní byl tenkrát po ertech chudý a konen cukrá Pralin dodal zoubkm aristokratek nový pamlsek.Kdy jej zhotovil,odváil se jej pedloit vrchnímu šéfkuchai Ludvíka XV.,krále francouzského.Šéf královské kuchyn byl tehdy de Cuisine,pedloený zákusek nejprve ochutnal a pitom si nedviv prohlíel chudého cukráe Pralina od hlavy a k pat.Za malou chvíli se pišli obdivovat novému cukráskému výrobku i rotisseur,griller,saucier i patossieur. Nescházela pitom ani fille(pokojská) .Na slovo vzatý šéf kuchyn byl konen hotov se svým odborným posudkem. Poklepal Pralinovi na ješt nejistotou se tesoucí rameno a po chvíli nový výrobek tmito slovy, "Bon,bon monsieur,dodejte nám ješt dnes dv libry tchto sladkých zákusk,upotebím je pi dnešním diner". Cukrá Pralin opojen nesmírným povdkem a udlenou objednávkou, uhánl dlouhými kroky ulicí Paliais a zmizel zakrátko v Rue d´Escalier .U Pralin v díln zakrátko vše oilo. Cukrá Pralin ihned vyistil svj jediný mdný kotel a pinesl si pytel devného uhlí, cukr a mandle a zaal nov objednané cukrovinky vyrábt.Stoje u peící trouby ,sledoval praení velkých vybraných mandlí. Kdy se do zlatova upraily ,pebral je na tabuli, aby v nich nebyla ádná spálená. Mezi tím dal do kotle vait cukr, do kterého pidal lusk vanilky a jakmile cukr udlal bublinky(neboli etz), hodil do nj pebrané mandle a míchal s nimi tak dlouh, a cukr na nich odumel. Potom obalené mandle na sít prosel a zbylý prosetý cukr znovu rozpusil v kotli. Mandle do nj znovu hodil a míchal s nimi dokud nedostaly krásnou ervenou barvu a lesk.Takto upravené mandle pikryl istou látkou,aby se zapotily a udrely stálý lesk.Quel coup de bonneur - vše šlo dobe.Vychladlé mandle vloiil do papírového sáku a spchal do paláce Royal,kde za kadou libru obrel ti franky.Druhého dne došla z královského paláce radostná zvst:Šéfkucha královské kuchyn uznal Váš výrobek za znamenitou pochoutku a doporuil se svolením královské výsosti,aby takto upravený mandlím bylo dáno jméno "Pralines Louis XV.".Pitom bylo králem naízeno,aby tzto dezertní bonbóny byly kadý den pokládány na královskou tabuli.Uváíme -li,e tenkrát pi nedokonalosti cukru a náadí byl vyroben tento dobrý artikl,který se ješt dnes,povíc jak 250 letech vyrábí a konzumuje musíme piznat,e to byl od nepatrného cukráe epochální a velice pozoruhodný vynález. Od tohoto pojmenování se odvozují ve Francii všechny druhy badit, cukrových bonbón a kandovaného ovoce .U nás pod názvem praliné hmota nebo pralinkové bonbóny se nabízí mandlová nebo nugátová hmota i fondantové krémové bonony potaené okoládou a pvodním pralinkám íkáme praené mandle. Ped válkou se výrobou dezertních bonbón zabývala ada cukrá. Napíklad ve Vyškov byla proslulá velkovýroba pralinek Adolfa Jánského.Cukrárna u Jánských i nadále pokrauje ve výrob jemného cukráského peiva a vme,e se i vrátí ke své slavné tradici. Zatím ale bohuel pralinkové dezerty pouze dováíme od nkolika západních firem a je to snad i tím, e mandle nebo lístkové oechy v cukráských výrobcích pouíváme jen zídka. |
Vytisknuto dne 05.01.2025 ze serveru |