�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Ovocné košíèky v hravém provedení

Autor: Lucie Jánská
Datum vyd�n�: 25.08.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3279

V sedmi rùzných variantách vyrábí i brownies. Vyhlášený je také její mrkvový dort nebo banánový bochník. Zajistí sladkou složku každé oslavy, napéct na pøání jakoukoli myslitelnou dobrotu, ráda vymýšlí i alergenové varianty.

Pùvodem z Kavkazu, vìtšinu života prožila v Izraeli, cukráøkou se vyuèila v Kanadì. V Londýnì potom potkala Èecha, usadila se s ním v Praze a nyní se snaží Èechùm osladit život dortíky pøevážnì amerického stylu. "Vaše sladkosti jsou hroznì vážné. Vidím sacher dort a pøedstavím si celou habsburskou monarchii. Já se snažím dìlat dorty hravé," øíká Lana Libin Mayerová.
Být to ve Spojených státech, mohlo by se tomu øíkat americký sen. Ještì to není ani rok, co pøišla tøicetiletá Lana Libin Mayerová za manželem do Prahy, a už stihla svými dorty a sladkostmi dobýt hlavní mìsto.
Podnikání pøitom neplánovala. "Chtìla jsem být ženou v domácnosti," øíká. Jenže se brzy doma nudila, a tak zaèala péct. "Nejdøív jen pro kamarády, pak pro kamarády kamarádù, až mi asi po tøech mìsících zaèali volat úplnì cizí lidé," vypráví.
Manžel jí tedy udìlal webovou stránku a Lana zaèala obíhat úøady, aby své podnikání zlegalizovala. Její dorty byly dlouho opravdu domácí, nedávno však Lanina trouba pøestala zvládat zvyšující se poèet objednávek, a tak si právì zaøizuje malou pekárnu na pražském Žižkovì.
Dnes peèe dennì dvì stì až tøi sta dortù. Kromì bìžných zákazníkù, kteøí si u ní dorty vyzvedávají nebo kterým je dováží až domù, dodává sladkosti do kaváren Ebel a obchodu s mezinárodními delikatesami Robertson. "Teï se mi ozvali z další kavárny," vypráví. "To mì fascinuje nejvíc. Nemìla jsem žádné peníze na reklamu, ale lidi si o mnì asi øeknou mezi sebou."
Lana absolvovala cukráøský kurz v Kanadì, a tak peèe pøedevším severoamerické sladkosti jako brownies, cheesecakes a cookies. Její specialitou jsou ovšem cupcakes èili košíèky. Zatím je nabízí v šesti základních verzích, ale do budoucna s nimi má vìtší plány.
"Sním o takové košíèkové revoluci. Mimo Èesko jsou tolik populární, ráda bych je proslavila i tady. Tøeba v New Yorku jezdí po mìstì dodávka, která je prodává v ulicích," øíká. Lanina revoluce by mìla pøinést neotøelé kombinace chutí jako citron s bazalkou nebo slané košíèky s arašídovým máslem.
V sedmi rùzných variantách vyrábí i brownies. Vyhlášený je také její mrkvový dort nebo banánový bochník. Potrpí si na speciální objednávky - je schopná zajistit sladkou složku každé oslavy, napéct na pøání jakoukoli myslitelnou dobrotu, ráda vymýšlí i alergenové varianty pro lidi s potravinovými alergiemi.
V jejích dortech nenajdete žádné umìlé pøísady ani konzervanty. A v její pekárnì nejsou žádné lednice. Všechno peèe dennì èerstvé a hned své dorty a košíèky rozváží, aby doma lidem vydržely ještì ètyøi až pìt dní. Zatím si vystaèí s bìžnì dostupnými ingrediencemi - až na cukr, který si objednává v Anglii, protože ten náš mouèkový je prý pøíliš hrubý. Chtìla by se domácím pøísadám pøiblížit ještì víc, a tak právì domlouvá spolupráci s malou farmou, od které bude brát máslo a vejce.


Vytisknuto dne 21.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku