�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Ovoce v cukrain ve slubch zdrav lovka |
Autor: Rudolf Vrbsk Datum vyd�n�: 20.09.2017 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3289 |
Je to irok sortiment rznch medicilnch bonbon a erstvho ovoce pro zdrav lovka, kter se asto zakomponuje do cukrskch vrobk. |
Misti cukrái v dobách svého rozmachu, a to ji ve druhé polovin pedminulého stroletí a a do druhé svtové války se povaovali také trochu za léitele. Byl to zejména široký sortiment rzných mediciálních bonbon a také rzné dietní peivo, jako jsou piškoty nebo suchary. Mli pro n mnoho vlastních, praxí odzkoušených potravináských surovin. Vdli jaký význam má erstvé ovoce pro zdraví lovka, a proto jej v hojné míe pouívali do svých výrobk. V následujícím pehledu jsou alespo základní úinky uvedeny.
Ananas - podporuje trávení, zvlášt bílkovin, umrtvuje choroboplodné zárodky Angrešt - povzbuzuje innost stev a aludku, je dobrý i pi zácp Banán - je výivný a lehce stravitelný Borvky - hojí i stahují, lze je pouít pi drádní aludku, psobí pízniv na cévy Brusinky - jsou výborným dochucovadlem, podporují tzrávení Citron - podporuje látkovou výmnu, povzbuzuje játra a rovn blahodárn psobí na ki Datle - jsou velmi výivné a podncují chu k jídlu Fíky - psobí na stolici, isté lístky se pouívají na rány Gdoule - pouívá se jako koení, semeno té na obklady Hrozny - psobí na látkovou výmnu, povzbuzují innost ledvin Hrušky - psobí proti zácp, chladí Jahody - chladí a istí krev Jablka - ochlazují pi zimnici Maliny - povzbuzují chu k jídlu a chladí Meloun - psobí moopudn Meruky - zvlášt dobré jako huspenina pro nemocné, posilují srdce Pomeran - chladí pi zimnici, povzbuzuje játra a ledviny a látkovou výmnu Rajská jablka - psobí na ledviny Rybíz - chladí pi zimnici, podporuje chu k jídlu Švestky - povzbuzují játra a ledviny Tešn - jsou výivné a oberstvují Broskve - jako meruky |
Vytisknuto dne 03.12.2024 ze serveru |