�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Handikep domcch tm na soutch

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 25.09.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3291

V soutch se hodnot smyslov. Je to zrakov vjem, chu, vn a zkuenost s takovouto prac. Komise hodnot spoustu dalch faktor, jakmi jsou celkov dojem soutn prce, pprava, souhra tmu, technika prce, istota, dodrov

Na gastronomické olympiád soutilo 1100 úastník, z nich šest drustev tvoilo národní tým. Pi rozhovoru s jeho kapitánem Dirkem Roggem se nám dostalo odpovdi ohledn spokojenosti s jejich umístním, e vyslovují nesouhlas s verdiktem hodnotící jury. Jako z udlání se nám krátce pedtím dostal do ruky nmecký odborný tisk Der Koch - odborné noviny pro profesionální kuchae v Nmecku, který tak trochu koketoval s úvahou tohoto druhu a ptal se, zda mohou Nmci v Nmecku vyhrát.

Stejnou otázku jsme poloili pedsedovi hodnotící komise Axelu Rühmannovi, který zastává v nmeckém spoleenstvu kucha funkci viceprezidenta a  našemu portálu odpovdl následovn:

Není to poprvé, co na takovouto otázku odpovídám. Kdy v USA vyhrají na mezinárodní souti Ameriané, tak toto vítzství bývá doprovázeno slovy, e to ani jinak nemohlo dopadnout. Kdy u nás nezvítzí náš tým, objeví se hlasy, e chceme zachovat falešnou objektivitu a necháme vyhrát nkoho jiného. Nezapírám, e z takových úvah jsem rozladn. Je nás rovná kopa rozhodích, zdrazuji mezinárodních rozhodích. Jedná se o vrcholové odborníky z celého svta, u nich je podmínkou takovéhoto psobení profesionální kvalita a soutní praxe. Jsou to ti nejfundovanjší gastronomití experti, jaké jsme mohli povolat.
Znovu musím zopakovat nespoetnkrát vyenou vc, e výkony naší profese nelze mit metrem, i asomírou, a e je nelze zptn kontrolovat pomocí šablony.
V naší profesi se hodnotí smyslov. Je to zrakový vjem, chu, vn a naše dlouhodobá profesionální zkušenost s takovouto prací. Komise hodnotí spoustu dalších faktor, jakými jsou celkový dojem soutní práce, píprava, souhra týmu, technika práce, istota, dodrování hygienických pedpis, vystupování soutících, týmový duch, celková atmosféru a mnohé další malikosti, které ve svém soutu rozhodují o vzájemném poadí soupe. To vyaduje dlouhodobou zkušenost a je také velmi dleité vdt, e hodnotíme nkoho s nkým.
Záleí tedy na odborném posudku jury jak ona vnímá tvorbu soutích. My se meme v názoru rozejít o njakou desetinu, ale to, e bychom si nkde sedli a ekli toho necháme vyhrát a toho ne, je absurdní. Ne, e nejenom náš tým neml ádná privilegia, ale neml je ádný z více jak tisícovky pítomných zahraniních soutících.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku