�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Francouzsk loupk - croissant

Autor: Bacary Sagna
Datum vyd�n�: 16.02.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3303

Mouku se petkou soli prosijte do msy. Pidejte cukr, suen drod a pot vyklepnte vejce.
Vmchejte loutek a vlijte mlko. Sms zpracujte a pak na pracovn ploe popren trochou mouky upravte.

 

Suroviny

500 g hladké mouky (nejlépe typu 00) + cca 50 g na podsypávání, 60 g krupicového cukru, 50 ml mléka, 30 g drodí, špetku soli, ¨250 g másla, vychlazeného, 2 vejce + 1 loutek

Na potení:
1 vejce rozmíchané v mléce
__________________________________

Doba pípravy: 40
Chlazení + kynutí: 5 hodin
Peení: 15 minut
Poet porcí: 12-15 croissant

1. Mísení
Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Pidejte cukr, sušené drodí a poté vyklepnte vejce.
Vmíchejte loutek a vlijte mléko. Sms zpracujte nejprve vaekou a potom rukama, nejdív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky. Pokud máte hnta, klidn svte tuhle ást pípravy stroji.

2. Tvárná hmota
Tsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásn pruné. Zkuste je cvin natáhnout – pokud se objeví trhlina, hnte dál. Mísu pak petáhnte fólií na potraviny a tsto v ní nechte 10 minut odpoívat.

3. Natluení másla
Chladné máslo rozbalte, ale nechte je na obale a poprašte moukou. Potebujete toti zmnit jeho tvar z kostky na placku, a to jde dobe tlakem váleku. Mouka zabrání jeho pilepování. Nerozohnte se ale píliš, aby máslo neztratilo soumrnost i tvar a z obalu ,neodešlo‘.

4. Geometrie
Odpoaté tsto rozválejte na pomouené pracovní ploše (ideální je plocha chladná, napíklad kovová nebo kamenná) do symetrické placky – obdélníku s kulatými rohy. Máslo polote doprosted na pomyslnou diagonálu a pstí je pkn vtlute do tsta.

5. Psaníko
Sejmte obal a placku másla roztlate prsty, aby byla stejn (asi 1/2 cm) vysoká. Tsto pelote pes sted másla jako obálku. Nechte ho a pl hodiny odpoívat v chladu. Pak ho rozválejte vdy od stedu válekem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s tstem. Pelote napl jako knihu a dejte na pl hodiny do chladu.

6. Rozválejte a skládejte
Tsto rozválejte od stedu ke krajm tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/4 cm. Ten podéln slote na tetiny (pelote tsto nejdív z jedné kratší strany smrem dovnit a pak z druhé). Sloené tsto vrate na hodinu do chladniky.

7. A znovu...
Chladné sloené tsto otote k sob tak, aby peklady byly ‚na boku‘, a znovu je rozválejte – vdy od stedu k okrajm – na známý dlouhý pruh. Slote ji popsaným zpsobem, dejte vychladit... Abyste dosáhli kýeného lístkování, je nutné opakovat celý proces tikrát. Pak u rozválený pruh neskládejte.

8. Krájejte
Šikmými ezy te rozkrájejte tsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích ‚tureckých plmsíc‘. Aby se pi stáení nekroutily a vytvoily pkné rky, udlejte asi 2cm záez uprosted kratší strany kadého trojúhelníka.

9. Rolování Eiffelovky
Od naíznuté strany rolujte smrem ke špice. Pi první otoce pidrujte cípy od sebe jako nohy slavné ve. Croissanty klate na pomaštný a moukou vysypaný plech.

10. Zaslouený odpoinek
Povrch loupák potete a nechte je na teplém míst asi 3/4 hodiny kynout. Troubu pedehejte na 180 °C a pete 15 minut.


Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku