�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zeleninový závin s jogurtovou omáčkou

Autor: red.
Datum vyd�n�: 14.02.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3304

V nahromaděné mouce utvoříme prohlubeň do které vložíme vejce, olej, ocet, sůl a vodu a promícháme do měkkého těsta a asi půl hodiny důkladně uhněteme. Po dokončení hmotu potřeme olejem nebo máslem a ponecháme v teplém prostředí uležet.

 

Závinové těsto

Suroviny: 350 g pšeničné plnozrnné mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1 čajovou lžičku jablečného octa, sůl, 0,5 l vlažné vody

Příprava
V nahromaděné mouce utvoříme prohlubeň do které vložíme vejce, olej, ocet, sůl a vodu a promícháme do měkkého těsta a asi půl hodiny důkladně uhněteme. Po dokončení hmotu potřeme olejem nebo máslem a ponecháme v teplém prostředí  uležet.
Těsto nejdříve lehce vyválíme na šátku jemně zaprášeném moukou. Následně vložíme obě ruce dlaněmi dolů pod těsto a hřbety ruky vytahujeme do tenkého plátu.

Náplň: 200 g kedlubny, 200 g mrkve, 100 g celeru, 120 g cukety, 20 g česneku, 200 g brokolice, 200 g květáku, 50 g žampiónů, 1/8 l šlehačky, 1/8 l zeleninového vývaru, trochu soli a pepře, 2 vejce.

Jogurtová omáčka: 1/8 l jogurtu, 1/8 l kyselé smetany, drobně nařezaná zeleninová směs (petržel, kopr, řeřicha, kerblík, pažitka), sůl.


Postup
Očistíme a umyjeme zeleninu. Na malé proužky nakrájíme kedlubnu, celer, mrkev a cuketu. Česnek pokrájíme na tenká kolečka.
Brokolici a květák rozčleníme do malých růžiček a žampiony rozkrájíme na tenké plátky.
Směs povaříme v jednom litru vařící vody 3 minuty, scedíme a necháme odkapat.
Šlehačku a zeleninový vývar zamícháme a přidáme asi 100 g povařené zeleniny dusíme do měkka. Okořeníme. Rozšleháme vejce, které přidáme k zelenině. Necháme zchladnout.
Na polovinu těsta rozdělíme ovoce. Okraje těsta odkrojíme a s pomocí šátku svineme závin.
Vymažeme plech na který švem položíme závin. Potřeme máslem a vložíme do spodní poloviny trouby.

Teplota pečení:
Proud: po předehřátí 220 °C
Plyn: po předehřátí 3 - 4 stupeň
Doba pečení: 25 - 30  minut


Vytisknuto dne 08.04.2025 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku