�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Žemlovka, Štìpánská roláda

Autor: red.
Datum vyd�n�: 01.12.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3306

Žemlovky pøipravujeme z housek a mléka. Housky pøed použitím namoèíme v mléce. K nim pøidáme rozpuštìné máslo, vejce a cukr.
Plníme rùzným èerstvým nebo zavaøeným ovocem a tvarohovou nádivkou a upeèené posypáváme práškovým cukrem.

Chcete ochutnat vánoèní pokrmy v ladovském stylu ? Zkuste ŽEMLOVKU!

Žemlovky pøipravujeme z housek a mléka. Housky pøed použitím namoèíme v mléce. K nim pøidáme rozpuštìné máslo, vejce a cukr.
Plníme rùzným èerstvým nebo zavaøeným ovocem a tvarohovou nádivkou a upeèené posypáváme práškovým cukrem.

Jableèná žemlovka
Suroviny

6 housek, 6 dcl mléka, 60 g másla, 1 lžíce rumu, 1 celé vejce, 1 balíèek vanilínového cukru, 50 g másla, 500 g jablek, 1 lžièka mleté skoøice, 100 g povidlí, 100 g tvarohu, 100 g skoøicového cukru.

Postup
Žemle z druhého dne nakrájíme na plátky, které dobøe namoèíme v teplém mléce a necháme nabobtnat. Rozmoèené žemle vymaèkáme, pøidáme rozšlehané vejce, rozpuštìné máslo a cukr. Plátky žemlí rovnáme do vymazaného pekáèe vysypaného strouhankou. Když je celé dno pekáèe vyloženo plátky žemlí, klademe na ni vrstvu nakrájených jablek a posypeme skoøicovým cukrem, pomažeme povidly, tvarohem, mákem apod. Kombinaci plátkù žemlí, jablek a pøísad klademe do výšky pekáèe. Jednotlivé vrstvy pomažeme máslem na povrchu i ze stran. Peèeme pøi støední teplotì v pøedem vyhøáté troubì.
Peèeme do zlatova. Po upeèení potøeme žemlovku rozpuštìným máslem.

Tvarohová žemlovka

Suroviny
7 housek, 0,75 l mléka, 2 žloutky, 2 bílky, 40 g másla, 20 g práškového cukru, 350 g tvarohu, 50 g hrozinek, 80 g práškového cukru, 1 balíèek vanilinového cukru, 1 vejce.
Postup
Housky rozkrojíme na poloviny, zalejeme vlažným mlékem a necháme rozmoèit. Rozmoèené housky vymaèkáme, pøidáme žloutky, zmìklé máslo, 20 g cukru a vše promícháme. Z bílkù ušleháme tuhý sníh a pøimícháme k nìmu hrozinky, cukr, vanilinový cukr a vejce. Vše rozmícháme. Formu vytøeme máslem, vysypeme strouhankou a vložíme do ní polovinu housek. Housky posypeme pøipraveným tvarohem a pøidáme druhou polovinu housek. Žemlovku peèeme ve vyhøáté troubì. Hotovou žemlovku potøeme snìhem z bílkù, do které rozšleháme práškový cukr. Potom vložíme žemlovku ještì dopéct do trouby.

Švestková žemlovka

Suroviny
6 housek, 3 dcl mléka, 50 g másla,60 g práškového cukru, 1 celé vejce, 1 balíèek vanilinového cukru, švestky.
Postup
Housky rozkrájíme na plátky a zalijeme mlékem ve kterém jsme rozmíchalirozpuštìné máslo, cukr, vejce a vanilinový cukr. Housky necháme v mléce rozmoèit. Švestky omyjeme, vybereme z nich pecky. Formu vytøeme máslem, vysypeme strouhankou a dáme do ní polovinu rozmoèených housek. Tyto posypeme švestkami a pøidáme druhou polovinu housek. Žemlovku upeèeme ve vyhøáté troubì a upeèenou posypeme práškovým cukrem.Žemlovky mùžeme, dle chuti, obohatit tvarohovou nádivkou.

Nádivka

Suroviny
500 g tvarohu, 2 žloutky, 60 g práškového cukru, mletá skoøice, jablka.
Postup
Do prolisovaného tvarohu pøidáme žloutky, mletou skoøici a všechno dobøe zamícháme.

Štìpánská roláda

Suroviny
4 celé vejce, 70 g práškového cukru, 1 balíèek vanilinového cukru, 50 g hrubé mouky.
Postup
Žloutky a prosátý cukr vymícháme do pìny. Pøidáme mouku a z bílkù ušleháme tuhý sníh, do kterého jsme zašlehali vanilinový cukr a lehce jej pøimícháme k vymíchaným žloutkùm. Plech dobøe vymastíme rozpuštìným máslem, vysypeme moukou a nalejeme do nìj tìsto, které rovnomìrnì rozetøeme a prudce peèeme. Vál posypeme práškovým cukrem, upeèený mouèník na nìj vyklopíme, potøeme marmeládou dle výbìru, svineme jako závin. Vychladlou roládu krájíme na 1 cm silné plátky.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku