�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Chu ledov kvy |
Autor: Jan Ostin Datum vyd�n�: 26.11.2017 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3307 |
Kva je nedlnou soust ivota vtiny z ns. Kva vak me bt i pjemnm chladivm osvenm. Npoj pipraven z vychlazen kvy znme pod oznaenm ledov kva, i frapp. |
Káva je nedílnou souástí ivota vtšiny z nás, horký šálek s vonícím nápojem zpíjemní ranní vstávání i posezení s páteli. Káva však me být i píjemným chladivým osvením. Nápoj pipravený z vychlazené kávy známe pod oznaením ledová káva, i frappé. Pod oznaením Ledová káva nebo také Ice coffee se meme pi nákupu setkat se dvma odlišnými kategoriemi nápoj. Jedná se o skupinu ochucených nealko nápoj, nebo o kategorii mléných nápoj. Informace o druhu nápoje má pro spotebitele zásadní význam, pi výbru je vhodné jí vnovat pozornost, abychom charakte zakoupeného výrobku nebyli zklamáni. V em jsou rozdíly U ochucených nealkoholických nápoj je pevaující slokou voda, jedná se tedy o lehí osvující nápoje. Ledové kávy na bázi vody patí mezi typické nápoje s povzbuzujícími úinky urené pro dosplé, oblíbené jsou jako cestovní oberstvení, spolu s energetickými nápoji obvykle nechybjí v sortimentu prodejen u erpacích stanic. Mléné kávové nápoje na rozdíl od ledových káv ze skupiny nealkoholických nápoj, do kterých je mléko pidáváno v malém mnoství, obsahují nejmén 50 % mléka. Patí tedy mezi mléné výrobky, které jsou dleitým zdrojem bílkovin, vápníku atd. K výrob ledové kávy, a u patí do skupiny mléných i nealkoholických nápoj, se pouívá káva, kávový sirup, kávový extrakt, pípadn i kávové aroma. Minimální obsah kávy i kávového extraktu není u nápoj oznaených jako Ledová káva pedepsán. Jednotlivé nápoje se tedy liší zejména podílem kávové sloky a podílem mléka. Údaji o mnoství jednotlivých sloek je tedy dobré vnovat pi nákupu pozornost. V ad pípad je chu nápoj stylizována do podoby dobe známých tradiních typ kávy, na co obvykle výrobce upozorní deklarací na obale - nap. caffe latte (silné espreso doplnné trojnásobným objemem mléka), caffe mocca atd. Charakteristickou hokou chu udluje káv kofein, k dochucení jsou asto pouity rzné ingredience jako vanilka, skoice, zázvor, kardamon, hebíek, kakao, karamel a další aromatické látky. Co nesmí chybt na obale Na obale pro spotebitele musí být uvedeny základní údaje: obchodní jméno výrobce nebo dovozce popípad prodávajícího a jeho sídlo, údaj o mnoství výrobku, datum minimální trvanlivosti nebo datum pouitelnosti (podmínky skladování), údaj o sloení podle pouitých surovin, pídatných látek, aromat a potravních doplk. Jak je uchovávat Ledové kávy, a u se jedná o ochucené nealkoholické nápoje i mléné nápoje, patí vtšinou mezi trvanlivé výrobky. Nealkoholické nápoje jsou ošeteny pasterací, mléné nápoje rychlým záhevem pi vysokých teplotách (UHT technologií - ultra high temperature). Mléné nápoje by mly být uchovávány pi teplot do 24 °C, stejné doporuení platí rovn pro nealkoholické nápoje. Nápoje jsou ureny po otevení k okamité spoteb, pokud výrobce neuvede na obale jinak. Pi prodeji jsou ledové nápoje umístny asto v chladicích boxech, a to z dvodu optimální teploty k podávání ke konzumaci. Ledové kávy ze skupiny mléných nápoj se tradin prodávají v nápojových kartónech s brkem, zatímco nealkoholické nápoje jsou obvykle nabízeny v plechovkách. U nápoj v plechovkách je nezbytné dodrovat základní hygienické zásady, vyvarovat se pití nápoje pímo z plechovky. Povrch plechovky me být toti kontaminován pvodci onemocnní. Nkteré plechové obaly jsou proto ji opateny odnímatelným plastovým víkem i jiným pebalem, který chrání vrchní ást plechovky. Výsledky kontrol Mezi nejastjší nedostatky zjištné pi kontrolách eské zemdlské a potravináské inspekce patí chybné nebo neúplné znaení - chybjící datum minimální trvanlivosti, neuvedení povinných údaj v eském jazyce. V nkolika pípadech byly ledové kávy z kategorie nealkoholických nápoj hodnoceny jako nevyhovující z dvodu nesplnní mikrobiologických poadavk. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |