�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Dov muffiny

Autor: Ingrid Martov
Datum vyd�n�: 14.11.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3308

Javorov sirup se dv jako surovina do mnoha cukrskch vrbk. Jednm z nich je i peivo muffin.
Sirup je svou konzistenc podobn tekutmu medu. Zskv se z hust vy javorovch strom

Javorový sirup se dává jako surovina do mnoha cukráských výrbk. Jedním z nich je i peivo muffin.
Sirup je svou konzistencí podobný tekutému medu. Získává se z husté šávy javorových strom. Obsah cukru se rovná hodnot asi 65 %. Javorový sirup obsahuje sice hodn minerál, ale skoro ádné vitamíny. Šáva se pi výrob sirupu pevauje více ne padesátkrát, aby se dosáhla jeho optimální konzistence.
Existuje mnoho druh sirupu a rovn tak i rzné kategorie kvality. ím je javorový sirup svtlejší a jantarového odstínu a jeho aroma je jemnjší, tím je i vyšší jeho kvalita.
Otevenou láhev je nutno skladovat v lednice, protoe javorový sirup má dosti omezenou dobu trvanlivosti.

 

250 g dýn
150 g mouky
1 bal. prášku do peiva
½ L soli
180 g cukru
1L skoice
½ L kardomom,
muškát
mletý hebíek
50 g másla
2 vejce
4 PL javorového sirupu
60 g dýových zrníek

Pro dýové muffiny lze pouít rzné druhy dýní. Je rovn vhodná  i dýn, která byla pouitá jako zbytek pi vaení hlavního jídla.
Syrovou dýni rozkrojíme, oloupeme a odstraníme. Dýovou duinu nakrájíme na malé kostky a vloíme do hrnce. Pidáme trochu vody a soli a pivedeme do varu. Na stední stupni teploty dusíme asi 10 minut do mkka. Pípadn meme vodu slít a dýn mixérem pivést do kašovitého stavu nebo lisem na brambory rozmakat. Dýovou sms necháme vychladnout.
V míse smícháme mouku, prášek do peiva a cukr.
Pidáme takté skoici kardamom, trochu muškátu a hebíek v prášku.
Mouku s dalšími ingediencemi dobe rozmícháme. Rozpustíme máslo v malé pánvi na niší teplot, sejmeme ze sporáku a necháme zchladnout.
Do dýové smsi vmícháme vejce, rozpuštné máslo a javorový sirup. Vše dobe promícháme. Pidáme mounou sms, a hmota dosáhne lehké vlhkosti. Nemícháme ovšem píliš dlouho, aby se hmota nestala lepivou  a dýn se následn nestaly tvrdé.
Pedehejeme troubu na 15 °C a vloíme dýová semínka na stední etá a praíme asi 10 minut a do dosaení hndavé barvy. Semínka poté vyjmeme z trouby.
Zvýšíme teplotu trouby na 190 °C. 2 PL semínek odstavíme pro pozdjší pouití.
Zbylá semínka vmícháme do tsta. Odstavená semínka pouijeme na posyp muffin.
Tsto vloíme bu na dobe vymazaný plech pro peení muffin nebo vloíme do speciálních muffinových papírových forem. Vloíme do trouby na stední etá a peeme pi teplot 190 °C  ca 25 – 30 minut. Z forem vyndáváme upeené muffiny opatrn a vkládáme na kuchyský rošt k vychladnutí. erstv upeené jsou muffiny lehce kupavé. Umístné v uzaveném obalu vydrí asi 3-4 dny.


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku