Závinové tìsto
Suroviny: 350 g pšenièné plnozrnné mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1 èajovou lžièku jableèného octa, sùl, 0,5 l vlažné vody
Pøíprava
V nahromadìné mouce utvoøíme prohlubeò do které vložíme vejce, olej, ocet, sùl a vodu a promícháme do mìkkého tìsta a asi pùl hodiny dùkladnì uhnìteme. Po dokonèení hmotu potøeme olejem nebo máslem a ponecháme v teplém prostøedí uležet.
Tìsto nejdøíve lehce vyválíme na šátku jemnì zaprášeném moukou. Následnì vložíme obì ruce dlanìmi dolù pod tìsto a høbety ruky vytahujeme do tenkého plátu.
Náplò: 200 g kedlubny, 200 g mrkve, 100 g celeru, 120 g cukety, 20 g èesneku, 200 g brokolice, 200 g kvìtáku, 50 g žampiónù, 1/8 l šlehaèky, 1/8 l zeleninového vývaru, trochu soli a pepøe, 2 vejce.
Jogurtová omáèka: 1/8 l jogurtu, 1/8 l kyselé smetany, drobnì naøezaná zeleninová smìs (petržel, kopr, øeøicha, kerblík, pažitka), sùl.
Postup
Oèistíme a umyjeme zeleninu. Na malé proužky nakrájíme kedlubnu, celer, mrkev a cuketu. Èesnek pokrájíme na tenká koleèka.
Brokolici a kvìták rozèleníme do malých rùžièek a žampiony rozkrájíme na tenké plátky.
Smìs povaøíme v jednom litru vaøící vody 3 minuty, scedíme a necháme odkapat.
Šlehaèku a zeleninový vývar zamícháme a pøidáme asi 100 g povaøené zeleniny dusíme do mìkka. Okoøeníme. Rozšleháme vejce, které pøidáme k zeleninì. Necháme zchladnout.
Na polovinu tìsta rozdìlíme ovoce. Okraje tìsta odkrojíme a s pomocí šátku svineme závin.
Vymažeme plech na který švem položíme závin. Potøeme máslem a vložíme do spodní poloviny trouby.
Teplota peèení:
Proud: po pøedehøátí 220 °C
Plyn: po pøedehøátí 3 - 4 stupeò
Doba peèení: 25 - 30 minut