�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Chyby pi tvorb pernku II. |
Autor: Cukrsk listy Datum vyd�n�: 16.03.2018 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3322 |
Rozpleskl a nevzhledn pernk vznikne bu pozdnm potenm po upeen nebo tm, e bramborov mouka (pokud pouvme) byla slab uvaena. Pokud byl pidn prkov cukr, me se stt, e pernk vykazuje lut odstn. |
Bortí-li se perník nebo se slehne, pomáháme si tím, e udláme z vody a mouky, nebo ze loutk a mouky tsto, které vmícháme do perníkového tsta. Rozplesklý a nevzhledný perník vznikne bu pozdním potením po upeení nebo tím, e bramborová mouka (pokud pouíváme) byla slab uvaena. Pokud byl pidán práškový cukr, me se stát, e perník vykazuje lutý odstín. Píinu lze nalézt v tom, e cukr nebyl dostaten suchý nebo byla pouita šedá bramborová mouka. Dvod nejdeme i v pidání píliš velkého mnoství medu, který obsahuje hodn kyselin a tak me dojít k tomu, e glazura na perníku se stává nevzhlednou. K tomuto jevu dochází obzvláš, kdy jsou suroviny uskladnny ve vlhím prostedí. Proto je nutné tento druh perníku hned za tepla, jakmile jej vytáhneme z pece, glazírovat. Cukr by ml být istý a ne krystalový. |
Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru |