Velikonoèní beránek je další nezbytnou ozdobou velikonoèní cukráøské pøípravy.
I zde existuje mnoho variant od surovinového základu po beránèí dekoraci.
My se dneska seznámíme s nìmeckou recepturou.
Suroviny ( pro formu cca 700 - 800 ml)
125 g tuku na peèení
125 g cukru
1 balíèek vanilinového cukru
trochu soli
50 g nastrouhaného kokosu
3 menší vejce
100 g pšenièné mouky
olej na peèení
strouhanka
práškový cukr
Beránkovou formu vymažeme tukem a vysypeme jemnì namletou strouhankou.Tuk na peèení ruènì rozšleháme do pìny. Vložíme cukr a vanilinový cukr a pozvolna vsypáváme v malých dávkách sùl za stálého šlehání až do jejího rozpuštìní. Do vzniklého tìsta vlijeme nìkolik kapek oleje.
Vejce samostatnì rozšleháme (ca. 1 minutu) pøes síto pøidáme mouku a vše dùkladnì vyšleháme.Na pánvi (bez tuku) orestujeme nastrouhaný kokos (po nastrouhání jej doupravit do podoby vloèek). Necháme vychladnout a zapracujeme do tìsta.
Peèeme pøi teplotì 170 - 200 °C v horním patøe trouby asi 40 minut. Po upeèení necháme beránka ve formì èásteènì zchladnout a poté jej opatrnì vyklepneme, a po úplném zchladnutí posypeme práškovým cukrem. Obdobným zpùsobem mùžeme péct i velikonoèního zajíèka a dalších velikonoèních symbolù za použití pøíslušné formy.