Irové dávají Guinness snad do kadého druhu dezertu. Populární je pivní zmrzlina, tmavé pivo se lije do tsta na banánovou bábovku, vánoního pudingu i biskupského chlebíku. Perník na irský zpsob je díky pídavku Guinnessu neskonale vláný a strí do kapsy kadý eský model.
Kdy lovk chvíli ije v Irsku, stýská se mu po odjezdu po spoust vcí. Irská kuchyn jako taková k nim ale vtšinou nepatí. Irané mají toti nebývalou zálibu v dušení a vbec pemování více surovin v jednu homogenní hmotu. Nejtypitjším pokrmem je stew. Trochu pipomíná guláš, jen se dlá ze skopového, šáva je zahuštná a chu má krom ovinového ocasu spíš nevýraznou. Pak jsou tu takové vci jako colkanon - v tomhle pípad snad staí íct, e jde o vaené brambory s kapustou a esnekem. Jestli je to málo, pidejte k nmu ješt úpln do mkka dušenou zeleninu. Nejen díky jmenovaným pokrmm se mezi prvními frázemi v irštin nauíte "Ní shea, go raibh maith agat. Dáirire ni shea." - ili "Ne dkuji. Opravdu ne."
Jene: pak je tu druhá strana irské kuchyn - ta, která vám chybt bude. Je to ást, kde na dušení nepijde a excelentní produkty ostrovního masného prmyslu zstávají zachovány co nejblí své pvodní podstat. Pivete oi a pedstavte si irské pastviny, nekonen dlouhé, konící a na útesech nad moem, v jednom ze tyiceti odstín zelené - tolik jich Irsku pikli zdejší básníci. Práv na nich se pasou býci, kteí se v jednu chvíli promní ve steaky šavnatjší, ne byste dostali kdekoliv na starém kontinent. O mléných výrobcích snad ani není teba mluvit - irské máslo, mléko a irský edar jsou stejn proslulé jako Bono Vox.
A potom je tu ješt jeden kulináský dar, který Irové spolu s Brity dali svtu: snídan. ádný toast ošmudlaný marmeládou (Francouzi prominou), ale poádná snídan, po ní zvládnete i šichtu v kamenolomu. Gargantuovská porce zahrnuje vaená vejce, nkolik plátk slaniny, opeená rajata a houby, párky, black pudding (nco jako jelítko) a white pudding (nco jako jitrniky), fazole v rajatovém sosu a chleba. Irská snídan se v kadém slušném podniku dá objednat celý den, take do sebe všechnu tuhle boskou manu nemusíte soukat za úsvitu.
Pokud se na irskou snídani vydáte dostaten pozd, nemusíte ji zapíjet ani ranní kávou, ani odpoledním ajem, ale rovnou si k ní dejte pllitr Guinnessu. Ten ke zdejší kuchyni patí tím víc, ím blí jste centru Dublinu. Toto tmavé pivo výrazn hoké chuti a krémové pny toti nemá rádo cestování. Nejspíš proto ho místní chodí popíjet jen pár blok od pivovaru, teba do nálevny a tanírny Brazen Head na nábeí eky Liffey.
Nezcestovalý Guinness ovšem Irané potebují jen k zalévání obda, smutku i radosti. Do kuchyn si jej hospodyky klidn pustí v lahvích, nebo jim slouí jako základ do dezert. Vtšinu doby, co jsem v Irsku bydlela, mi pišlo, e snad Irani ani jiné sladkosti ne guinnessové nedlají. Guiness se dává do zmrzliny, do biskupského chlebíku, do kakaové buchty, do vánoního pudingu (co je ta sladká aromatická kopule, co ani v nejmenším nepipomíná eský puding) nebo do banánové bábovky. Ve všech pípadech tmavé pivo sladkostem dodává na vlánosti a vlhkosti, o elegantním karamelov nahoklém podtónu ani nemluv.
Já si obas z nostalgie dlám recept, co mám od své irské domácí, Dymphny. Její rodina pochází od eniskillenských jezer, kde Guinness lijí do perníku. Takovému perníku, co je to s ním podobn jako s irským puddingem - není eské sladkosti stejného jména vbec podobný. Je to spíš takový kíenec koláe na plech a ovocného chlebíku. A zcela nevlastenecky musím íct, e eský perník se ped ním me jít schovat.
Irský pivní perník
( rozpis na jeden menší plech)
1 lahev Guinnessu
2 velké panáky ttinového rumu
120 g rozinek
200 g sultánek
50 g kandované pomeranové kry
50 g kandovaných višní
120 g másla
250 g ttinového cukru
3 vejce
250 g hladké mouky
1 prášek do peiva
1 špetka soli
1/2 liky jemn podrcené skoice, badyánu, hebíku a nového koení
Rozinky a pomeranovou kru na noc namoíme do Guinnessu. Sultánky zalijeme rumem a takté necháme leet pes noc.
Druhý den rozehejeme troubu na 175 stup a vymaeme a vysypeme menší a hlubší koláovou formu (kulatá o prmru 20 cm, hranatá 20 × 25 cm).
Sultánky slijeme, stejn tak rozinky a kru - Guinness i rum zachováme.
Máslo uteme s cukrem a pak do nich zašleháme rozklechtaná vejce. Pidáme mouku, kterou jsme pedtím smísili s práškem do peiva, podrceným koením a solí. Nakonec pimícháme višn, kru, oba druhy rozinek a pilijeme Guinness a líci rumu.
Vlijeme do formy a peeme hodinu a pl a dv hodiny, dokud perník není pevný, ale stále ješt nadýchaný.
zdroj: ihned.cz
|