�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Linecký dort a Hornorakouský Linz

Autor: Jiøí V. Øezáè
Datum vyd�n�: 21.05.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3336

Máslo a cukr prohnìteme. Pøidáme mouku, prášek do peèiva, oøechy, vejce a koøení a vše dùkladnì prohnìteme. Hotové tìsto odstavíme do chladu, pøípadnì do lednièky. Asi po pùl hodinì zaèneme tìsto zpracovávat tím, že je ponejprv rozètvrtíme.

 

Pùvod lineckých dortù je zahalen pøítmím dohadù a sporù. Sám název by o sobì zavdával úvahu, že má nìco spoleèného s hlavním mìstem rakouské spolkové zemì Horní Rakousy, Linzem, ale  pøi proèítání rùzných rakouských cestopisných encyklopedií se dozvídáme historii odlišného znìní.
Podle tìchto odborných pramenù prý proslulý výrobek  nemá s Lincem (po èesku napsáno) nic spoleèného a za jeho pùvodem má stát vídeòský cukráø jménem Linzer. Od takové jmenné shody už potom mùže být krátká cesta k pøivlastnìní si proslulého dezertu od vlivného rakouského mìsta.
Sladký dort z køehkého tìsta s typickou chutí a køížovým dekórem má datum svého údajného vzniku roku 1696, alespoò podle dochovaného receptu z uvedeného letopoètu a základem jeho tvorby byly suroviny urèené na tìsto: máslo,  mouka, cukr, mandle, jemné koøení, které jsou i v dnešní dobì pøi pøípravì lineckého tìsta používána.

Pøedkládáme vám recepturu na linecký dort, která má ve svém názvu slovo“originální“.

Suroviny
150 g másla
250 g mouky polohrubé
150 práškový cukr
100 g opražených lískových oøechù   
 (mleté na jemno)
1 vejce
vanilka
citronová kùra
skoøice
mletý høebíèek
10 g prášku do peèiva
300 g rybízové marmelády

Postup
Máslo a cukr prohnìteme. Pøidáme mouku, prášek do peèiva, oøechy, vejce a koøení a vše dùkladnì prohnìteme. Hotové tìsto odstavíme do chladu, pøípadnì do lednièky. Asi po pùl hodinì zaèneme tìsto zpracovávat tím, že je ponejprv rozètvrtíme. Jeho tøi èásti rozválíme  na prùmìr na sílu asi 1.5 cm. Vložíme do dortové formy o prùmìru asi 22 cm
Namažeme rybízovou marmeládou. Zbytek tìsta rozválíme na tenší rolièky s kterými vytvoøíme na marmeládì møížování.
Potøeme vejcem a okraje posypeme nasekanými mandlemi.
Peèeme v troubì 40 – 45 minut pøi teplotì 190 °C.

Trochu z jiného „lineckého soudku“ nám zaslala pøíspìvkáøka Vendula recept a jeden zlepšováèek.

Linecké peèivo
50 dkg hladké mouky, 28 dkg tuku, 18 dkg cukru, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, 3 lžíce mléka, 1 prášek do peèiva, citronová kùra.
Tìsto vypracujeme a necháme  odpoèinout v lednièce. Poté jej vyválíme na podsypané pracovní desce. Pøi vyvalování jej mùžeme pøikrýt plastem.  Používám nástavec na mašinku na maso, kde je místo rùznì nastavitelných tvarù proøízlý jeden otvor tak, aby vylézal rovný tenký pás tìsta (vypadá to jako smajlík bez oèièek). Prý se to kdysi prodávalo v Nìmecku, ale tady asi nikde, ale pro šikovného kutila by to nemìl být problém, už jsem to vidìla jak z plastu (resp. silonové tyèe), tak ze døeva. Tuhle malièkost doma používáme asi pìt let a "vyvalovaèùm" se už jenom smìjeme. Pøeji hezké peèení.


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku