Zaazení: patí mezi bné pšeniné peivo
Výroba probíhá tém stejn jako u ostatních druh bného peiva, hlavním rozdílem je pouze gramá.
Bné peivo se vyrábí z kynutých tst, jejich základní slokou je pšeniná mouka hladká pekaská Speciál.
Charakteristické je dvoustupové vedení tst: z recepturního drodí, enzymu a ásti mouky se pipraví ídký kvasný stupe, který se nechá ádn prokvasit. Teprve pak se pidávají zbývající suroviny z receptury. Tsto se vymísí a nechá se opt zrát. Doba zrání u vtšiny kynutých tst je 30 minut. Nepímé vedení tst je však mén nároné na suroviny, je však zdlouhavjší.
Vyzrálé tsto se strojem dlí na klonky, ty se ztuí a poté se nechají nkolik minut mírn nakynout. Po ztuení se tvarují do tvaru banketky. Dlením a tvarováním se narušila lepková síovina tsta a vypudily se kypící plyny, proto musí tvarované kusy znovu kynout. Dokynutí nesmí probíhat v prvanu nebo v píliš suchém prostedí. Za optimální podmínky ke kynutí se povauje teplota ovzduší 30°C - 35°C a relativní vlhkost 75 – 80%. Tstové kusy se odsazují na plech. Plechy se ukládají na vozíky a dopraví do kynárny v prostoru pekárny.
Povrch dokynutých tstových kus se ped sázením upravuje vlaením, sypáním atd. K vlaení se pouívají kartáe namáené do vody. Pece se pi výrob banketek vytápí na 250°C - 270°C. Doba peení se pohybuje kolem 12 – 30 minut.
Energetická hodnota: 1407 kJ
Hmotnost: 25g
Sloení surovin: pšeniná mouka, voda, rostlinný olej, cukr, kukuiná vláknina, sladová mouka, drodí, sl, kmín
Trvanlivost: 1 den