�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Zmrzlina a kva - obraz Itlie |
Autor: red. Datum vyd�n�: 04.07.2018 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3369 |
Objednte-li si v Itlii po obd nebo veei cappuccino, vzte, e jste si pivodili dokonal gurmnsk faux pas. Ital v duchu zap a pomysl si nco o negramotnm turistovi. Cappuccino se pece pije rno! |
Pokud se zastavíte v sicilské Sciacce, nezapomete navštívit bar Roma nedaleko pístavu. Jednoduché vybavení plastovými idlemi a stolky v baru by vás mohly od návštvy odradit, ale nenechte se mýlit. Zde máte co do inní s tou nejlepší citronovou granitou na Sicílii, která se pyšní i hvzdikou Michelin. Káva Káva se sice v Itálii nepstuje, její konzumace je ale prakticky souástí italského ivotního stylu, stejn jako slunení brýle, které se nosí po celý rok. Kadé ráno vidíte v barech hlouky postávajících lidí, z nich kadý tímá v ruce bu minišálek s espressem, který do sebe vyklopí na ex, nebo vtší mlký šálek s cappuccinem, z nho kávu s bílou epicí z mléka pomalu usrkává. Napadlo by vás ale osladit si kávu medem? Pipadá vám to neobvyklé, dokonce nepirozené? A pece na tom není nic divného. Jak íká Andrea Paternoster, trentinský vela specializující se na výrobu jednodruhových med, jde prý jen o to, zbavit se zabhnutých stereotyp. "Myslím si, e lidé chybn vnímají jen sladký kontext medu a prakticky nevnují pozornost široké škále jednotlivých druh nektaru. Zde se toti otvírá zcela nový svt chutí a kombinací, které mohou vzniknout setkáním tchto dvou produkt pírody - kávy a medu. Med je v podstat kvtovým produktem, který nám darovaly vely." Med se tedy pouívá nejen jako sladidlo, ale i jako aromatizující pírodní písada, je me podpoit chu i nejlepších svtových druh praené kávy. Šálek horkého espressa se pelije do jiného šálku s kávovou likou medu, napíklad kaštanového, který má jemn nahoklou chu. Kávu nemícháme a necháme med pomalu rozpouštt tak, aby nápoj získával nahoklé aroma postupn. |
Vytisknuto dne 22.12.2024 ze serveru |