�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Marcipnov recept |
Autor: Tom Sedlek Datum vyd�n�: 09.07.2018 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3372 |
Svate cukr s vodou a a se rozpust, pisypte mandle a michejte a se hmota pestane asten lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hnteme devnou vaekou, a je chladnj tak rukou, nejlpe na mramorov desce. |
Marcipán se pouívá v kuchyni ji od 16. stoleti, a u jako napl, ozdoba i "poleva" dortu a ml by obsahovat nejmén 25 procent mandlí, jinak se mluví o mandlové past. Pravý marcipán se vyznauje mnostvím 50% mandlí. V obou receptech je nutno mít loupané mandle co nejjemnji umleté, v komerních zaizeních se lisují mezi válci, ím jemnji mleté, tim je vysledek lepší.
Vše dobe propracujte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota, uchovávejte v lednice v igelitu bez pístupu vzduchu.
3 díly moukového cukru Svate cukr s vodou a a se rozpustí, pisypte mandle a michejte a se hmota pestane asten lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hnteme devnou vaekou, a je chladnjší tak rukou, nejlépe na mramorové desce. Propracujte a hmota zchladne a je hladká, skladujte opt v chladnice v igelitu. |
Vytisknuto dne 05.02.2025 ze serveru |