�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Svtov zmrzlinsk pohr / - 1. |
Autor: Ji V. ez Datum vyd�n�: 13.08.2018 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3386 |
Zadn spovalo ve tvorb monumentu z ledu, kter pichzel ve sledu prac jako prvn na adu. Tvrci mli krom obligtnch kj k dispozici i velkorozmrn mrazic box, ve kterm ledov blok spoinul a do tm zvren chvle vyhlen. |
Doba souasných veder je vodou na mlýn cukráských výrobc. My se ale v této chvíli vrátíme do nejmrazivjšího msíce roku, kdy se v hlavním mst zmrzliny Rimini na veletrhu Sigep konal svátek letní chladivé pochutiny, který ml svou gradaci v akci Svtového zmrzlináského poháru za úasti svtových zmrzlináských velmocí. Vrame se ve vzpomínce do doby, která by na první pohled nemohla pát mraeným lahdkám, ale v prostedí sugestivní Itálie pravá italská zmrzlina boila všechny mýty o sezónní pochutin, která dojde pízn zákaznické chuti pouze v dob, kdy slunce stojí nad našimi hlavami. Svtový zmrzlináský pohár konaný jako hlavní soutní poad 29. roníku SIGEP v Rimini, poádaný ve svém 3 roníku, ml úast ve svtovém nonetu špikových tým Argentiny, Brazílie, Francie, Iránu, Maroka, Španlska, Švýcarska, USA a Itálie. Název mezinárodní cukráského utkání je ve své obsanosti trochu zavádjící, kdy jeho název obsahuje pouze jednu sloku cukráské profese. Pokud bychom chtli vystihnout všechna odvtví oboru oznaující se souhrnným slovem cukraina, který se na soutním riminském vrcholu prezentoval, museli bychom uvést vyezávání ledových monument, výroba zmrzliny, dortová cukraina, karamelová tvorba a tuková dekorace. Všechny tyto profesní tídy v celkové skupin cukráského oboru bylo nutno sladit do jednoho výtvarného celku, který prezentoval soutní dílo všech tým, které v jednom a pl dni od 10 do 17 hodin vytváely mnohoetný monolit ucházející se v závreném hodnocení o pední svtovou poctu. len týmu musel s kadým druhem zadání projít ped celou porotou a pedvést vzhled výrobku. Poté rozkrájel soutní pedmt na poet díl rovnající se potu komisa a pedloil jej k degustaci. Souhra týmu, pokud zprmruji vyjádení jednotlivých drustev, trvala 3 msíce spolené práce. |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |