�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Pro je elatina zdrav |
Autor: Crest comunikation Datum vyd�n�: 26.08.2018 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3391 |
Agar je protizntliv, obsahuje flucoidan, kter pomh pi rakovin prsu, tak je bohat na elezo, jd a vpnk. Je vhodn pro obzn pacienty, protoe psob jako mrn projmadlo, pomh snit nadvhu, pi zcp, pi vysokm tlaku. |
Pro je elatina zdravá? elatina je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvoící pojivovou tká a to pedevším pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlas, neht a pokoky. Kolagenu se nkdy té íká „elixír mládí“. Na nm toti mimo jiné záleí, jak mlad lovk vypadá a jak se pohybuje. Kolagen je také ve sklivci a v blm oka.
Typ elatiny se odvíjí od zdroje, ze kterého ji získáváme. „ivoišná elatina“ ivoišná elatina se pouívá pedevším v potravináství k výrob tlaenky, huspenin, dort a hlavn cukrovinek, zejména známých kultovních elatinových výrobk HARIBO, napíklad tradiních Goldbären. Formy na medvídky jsou navíc „vysypány“ kukuiným škrobem, aby si na nich mohli pochutnat i lidé s coeliakií, tj. nemocí, kdy lidé nemohou konzumovat lepek (látka, kterou obsahují obiloviny, pedevším mouka a výrobky z ní vzniklé). Pestoe je elatina pro lidský organismus zdravá, jíme jí velmi málo. Odkláníme se od klasické stravy. Tlaenka má napíklad popularitu pedevším u starší generace. astý mýtus: „Rostlinná elatina“ – Agar Agar je výivná potravina bez kalorií s obsahem mnoha minerál. Získává se z vodních rostlin – as – ruduch, které ijí v hloubce 80 metr. Agar vzniká z rostlinných sliz - agarofyt. Proces výroby agaru je velmi nároný jak technologicky, tak i finann. Co se stane, kdy elatina chybí? elatina je potebná pro výivu kloub a chrupavek, pomáhá pi vývoji kosterní soustavy, zub, šlach a také svalstva. Je také potebná v dob pekotného rstu v pubert. Rovn pi nedostatku vápníku. Zlepšuje hybnost kloub a pedchází úbytku kloubní chrupavky. Uívá se i ve veterinárním sektoru hlavn pro psy seniory, asto v kombinaci s minerály. elatina je ve výiv potebná jako zdroj kolagenu, k jeho regeneraci. Nejdleitjší je kolagen, potamo elatina pro klouby. Starší lidé, ale i sportovci a lidé tce fyzicky pracující, trpí tak zvanou osteoartrosou, nebo-li degenerativním onemocnním kloub, které je-li nedostaten vas diagnostikováno a nekvalitn léeno, me být komplikováno zántem. Dojde k zanícení kloubního pouzdra. Z kloubního pouzdra do kloubní tekutiny jsou vyluovány enzymy, které zpsobí odbourávání chrupavky. Zhoršuje se její výiva a dojde k úbytku chrupavité hmoty, vznikají mikrotrhliny a nakonec je poškozena i kloubní kost. Ta se vlivem chorobného procesu rozpadá, deformuje a vzniká tzv. dekompensovaná osteoartrosa, její léení je obtíné a v extrémním pípad se musí nahradit postiený kloub kloubem umlým, tedy totální endoprotésou. Nejastji se nahrazují kyle, kolena ale i lokty. Jedná se o nosné klouby. Osteoartrosou však trpí i jiné klouby v tle, které nahradit nememe a tudí bychom se mli o regeneraci kloubní tkán starat co nejdíve a preventivn. Nejvíce jsou ohroeni lidé, kteí mají v anamnéze v dtství luxaci napíklad kylí nebo mají v rodin pedky s osteoartrosou, tce fyzicky pracující, sportovci a lidé s nadváhou.
elatinové bonbóny, napíklad medvídci, se tvarují ve formách a leští velím voskem, nikoli tukem. Tyto „gumové“ sladkosti ve tvaru medvda velikosti 1cm mají svtový ohlas, mlsali je u i legendární Beatles. Gumoví medvídci vznikli v Nmecku, ve dvacátých letech minulého století a jsou tu dodnes. Jejich obliba neklesá. Dodávají lidskému organismu tyi aminokyseliny, které jsou unikátní a nutné pro syntézu lidského kolagenu. Vyzkoušejte napíklad novinku spolenosti HARIBO elatinové Saft-Glodbären s více šávy. Pi jejich výrob spolenost HARIBO pouívá, stejn jako u ostatních elatinových bonbon, výhradn pírodní látky. Barvu jim dodávají ovocné a rostlinné výtaky. Nyní je monost vychutnat si je s 22 % ovocné šávy. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |