�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Proč je želatina zdravá

Autor: Crest comunikation
Datum vyd�n�: 26.08.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3391

Agar je protizánětlivý, obsahuje flucoidan, který pomáhá při rakovině prsu, také je bohatý na železo, jód a vápník. Je vhodný pro obézní pacienty, protože působí jako mírné projímadlo, pomáhá snížit nadváhu, při zácpě, při vysokém tlaku.

Proč je želatina zdravá?

Želatina je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Kolagenu se někdy též říká „elixír mládí“. Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje. Kolagen je také ve sklivci a v bělmě oka.
Výzkumem kolagenu se u nás celý profesní život zabýval profesor Adam z revmatologického ústavu v Praze - objevitel Geladrinku, který se prodává v lékárnách na regeneraci kostí pacientů trpících osteoartrózou (tedy onemocněním nosných kloubů). Je ale dobrý i pro sportovce k regeneraci kloubů. Dále existují také kosmetické krémy s obsahem kolagenu a pleťové masky.
Želatina má zkrátka vynikající vlastnosti. Ve vodě se varem rozpouští, chlazením tuhne, je podobná počátečnímu kolagenu, ze kterého vzniká. V cukrářství se využívá jejích želírovacích schopností. Želatina se ochucuje různými příchutěmi, hlavně citrónovou, ananasovou, pomerančovou, jahodovou, malinovou či po coca cole. Ovoce jí dodává i barvu.
Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením  surovin bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací vlastnosti a je nejpodstatnější složkou želatiny. Želatina je tedy živočišného vepřového, hovězího či rostlinného původu z mořských řas.


„Živočišná“ vs. „rostlinná“ želatina

Typ želatiny se odvíjí od zdroje, ze kterého ji získáváme.

„Živočišná želatina“

Živočišná želatina se používá především v potravinářství k výrobě tlačenky, huspenin, dortů a hlavně cukrovinek, zejména známých kultovních želatinových výrobků HARIBO, například tradičních Goldbären. Formy na medvídky jsou navíc „vysypány“ kukuřičným škrobem, aby si na nich mohli pochutnat i lidé s coeliakií, tj. nemocí, kdy lidé nemohou konzumovat lepek (látka, kterou obsahují obiloviny, především mouka a výrobky z ní vzniklé). Přestože je želatina pro lidský organismus zdravá, jíme jí velmi málo. Odkláníme se od klasické stravy. Tlačenka má například popularitu především u starší generace.

Častý mýtus:
Lidé se často při konzumaci gumových medvídků bojí nemoci „šílených krav“, to je však zbytečné, protože zde se používá želatina vepřová.

„Rostlinná želatina“ – Agar

Agar je výživná potravina bez kalorií s obsahem mnoha minerálů. Získává se z vodních rostlin – řas – ruduch, které žijí v hloubce 80 metrů. Agar vzniká z rostlinných slizů - agarofytů. Proces výroby agaru je velmi náročný jak technologicky, tak i finančně.
 Řasy jsou oblíbenou zeleninou Dálného východu, známou v Japonsku a Číně dva tisíce let.
Ve výživě Asiatů hraje významnou roli, neboť je zdrojem proteinů a minerálů. Řasy se nejprve musí sklidit během letních a podzimních měsíců, zbavit vody a usušit za nízkých teplot. Agar má ve výsledku světlou barvu a nevýraznou chuť a je bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, plátků či hranolků. Na 100 % nahradí živočišnou želatinu, její želírovací vlastnosti jsou několikanásobně vyšší. Hodí se na zákusky, aspiky, eventuelně místo jíšky.  Používají ji hlavně vegetariáni.
 Mimo potravinářství se využívá na výrobu gelů, šampónů, v lécích jako plnidlo, v chirurgii na výrobu vstřebatelných nití a v mikrobiologii k výrobě půd, na kterých se pak pěstují bakterie.
 Agar je protizánětlivý, obsahuje flucoidan, který pomáhá při rakovině prsu, také je bohatý na železo, jód a vápník. Je vhodný pro obézní pacienty, protože působí jako mírné projímadlo, pomáhá snížit nadváhu, při zácpě, při vysokém tlaku a onemocnění střev. Není nedostatkovým zbožím, dá se koupit v lékárnách, drogériích či prodejnách zdravého životního stylu. Agar se nemusí jíst jen v pokrmech, dá se v práškové formě rozmíchat, dávkuje se jedna lžíce do sklenice vody a může se takto pít denně pro regeneraci.
Firma HARIBO má pro spotřebitele, kteří nechtějí produkty živočišného původu, ale přesto mají chuť na něco dobrého, zajímavé inovace. Vyrábí produkty z rostlinné želatiny – Agar – například oblíbené Berries.

Co se stane, když želatina chybí?

Želatina je potřebná pro výživu kloubů a chrupavek, pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach a také svalstva. Je také potřebná v době překotného růstu v pubertě. Rovněž při nedostatku vápníku. Zlepšuje hybnost kloubů a předchází úbytku kloubní chrupavky. Užívá se i ve veterinárním sektoru hlavně pro psy seniory, často v kombinaci s minerály. Želatina je ve výživě potřebná jako zdroj kolagenu, k jeho regeneraci. Nejdůležitější je kolagen, potažmo želatina pro klouby. Starší lidé, ale i sportovci a lidé těžce fyzicky pracující, trpí tak zvanou osteoartrosou, nebo-li degenerativním onemocněním kloubů, které je-li nedostatečně včas diagnostikováno a nekvalitně léčeno, může být komplikováno zánětem. Dojde k zanícení kloubního pouzdra. Z kloubního pouzdra do kloubní tekutiny jsou vylučovány enzymy, které způsobí odbourávání chrupavky. Zhoršuje se její výživa a dojde k úbytku chrupavčité hmoty, vznikají mikrotrhliny a nakonec je poškozena i kloubní kost. Ta se vlivem chorobného procesu rozpadá, deformuje a vzniká tzv. dekompensovaná osteoartrosa, jejíž léčení je obtížné a v extrémním případě se musí nahradit postižený kloub kloubem umělým, tedy totální endoprotésou. Nejčastěji se nahrazují kyčle, kolena ale i lokty. Jedná se o nosné klouby. Osteoartrosou však trpí i jiné klouby v těle, které nahradit nemůžeme a tudíž bychom se měli o regeneraci kloubní tkáně starat co nejdříve a preventivně. Nejvíce jsou ohroženi lidé, kteří mají v anamnéze v dětství luxaci například  kyčlí nebo mají v rodině předky s osteoartrosou, těžce fyzicky pracující, sportovci a lidé s nadváhou.
Snad každý člověk se během svého života setká s problémy pohybového aparátu. Náchylné jsou k tomu především klouby. V dětství a dospívání zažíváme růstové bolesti, v produktivním věku jsou klouby zvýšeně namáhány při pracovní činnosti nebo při sportovní aktivitě, zejména tzv. nosné klouby (kolena, kyčle) jsou výrazně zatěžovány i nadváhou, která čím je vyšší, tím více klouby trpí.
U postižení jak drobných kloubů páteře, tak i velkých kloubů na končetinách, je velice důležitá prevence, a to dostatek pohybu, snižování nadváhy a kvalitní strava s dostatečným přísunem látek nezbytných k fyziologické stavbě a činnosti kloubních chrupavek. Vhodným přípravkem, zajištujícím přísun těchto látek je želatina, která slouží nejen k ochraně kloubních chrupavek a vazů před předčasným opotřebováním, ale také k regeneraci těchto struktur.


Proč jíst želatinové medvídky & Tip pro zdravé klouby

Želatinové bonbóny, například medvídci, se tvarují ve formách a leští včelím voskem, nikoli tukem. Tyto „gumové“ sladkosti ve tvaru medvěda velikosti 1cm mají světový ohlas, mlsali je už i legendární Beatles. Gumoví medvídci vznikli v Německu, ve dvacátých letech minulého století a jsou tu dodnes. Jejich obliba neklesá. Dodávají lidskému organismu čtyři aminokyseliny, které jsou unikátní a nutné pro syntézu lidského kolagenu.
Výhodou také je, že jsou bez cholesterolu, s neutrálním cukrem a mají i zajímavé ovocné příchutě.

Vyzkoušejte například novinku společnosti HARIBO želatinové Saft-Glodbären s více šťávy. Při jejich výrobě společnost HARIBO používá, stejně jako u ostatních želatinových bonbonů, výhradně přírodní látky. Barvu jim dodávají ovocné a rostlinné výtažky. Nyní je možnost vychutnat si je s 22 % ovocné šťávy.


Vytisknuto dne 07.04.2025 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku