�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Kokos |
Autor: xxxxxxxxxxxxxxxx Datum vyd�n�: 24.09.2018 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3400 |
Nejjemnji strouhan kokos je oznaovn fine, stedn medium a hrub coarse. Mimo tchto t jakost vzniknou tdnm na stech jet jet dal jakosti a to strips - loupan, chips - tsky a thread vlkna. |
Výskyt kokosové palmy je hlavn v oblasti Indického oceánu a to pedevším na Cejlonu, dnešní Srí Lance. Odtud také pochází nejstraší záznamy o pstování kokosové palmy, které zaznamenává období po roce 1656, kdy Holanané vytlaili Portugalce a zmocnili se ostrova. Za vlády Holanan nastává doba hospodáského rozmachu, jsou budovány kanály pro vnitrozemskou plavbu, je zvelebován obchod a velká dleitost je pikládána zemdlství. A práv v této dob jsou zakládány kokosové plantáe, zejména na jihozápadním ostrov pobeí. Tento rozmach pokraoval dál, a v roce 1796 kdy ostrov ovládli Angliané, bylo celé jihozápadní pobeí ostrova potaeno souvislým pásmem palmových háj. Angliané zaali vyvíjet uritý systém v pstování kokosové palmy, a stejn tak i ve zpracování kokosových oech, a od této doby se datuje strmý vzestup vývozu nejrznjších výrobk, které kokosová palma skýtá. Plody, neboli kokosové oechy kulovitého nebo oválného tvaru, poskytují uitek jednak v pvodním stavu jako ovoce, které se dále zpracovává na kokosový olej, strouhaný kokos, poonac tj. pokrutiny zbylé po extrakci palmového oleje, které skýtají velmi cenné krmivo pro dobytek a kokosová vlákna, která se pouívají k výrob provaz, košat, kartá, rohoek, matrací apod. Další uitek poskytuje kokosová palma tím, e dodává ze svých kvt šávu, ze které se po vykvašení získává palmové víno, kterému se íká „Toddy“. Je-li víno dále destilováno, stane se znho arrack. Z palmového vína se také získává ocet pro domácí potebu. Z nevykvašené šávy se vaením získává palmový cukr, z kterého se té pipravují bonbony. První kvt nasazuje palma v pátém roce, avšak ádnou sklize dává a v roce desátém. Plné plodnosti dosahuje palma teprve mezi desátým a patnáctým rokem, a na své plodnosti zaíná ztrácet po osmdesátém roce. Prmrný uitek který palma dává, je asi 35 oech ron. Ovšem na dobe kultivovaných plantáích se dosahuje sklizn i na sto oech. Sklizené oechy jsou v pvodním stavu exportovány do celého svta, nebo se ve specializovaných dílnách zpracovávají na kokosovou mouku, která se suší pi vysoké teplot. Po ásteném ochlazení se mouka pesívá pes rzn veliká síta a ješt za tepla je plnna do speciálních beden, ím se získává konený produkt pod názvem „desiccated coconut“, neboli strouhaný kokos. Tídní na sítech se provádí dle velikosti. Nejjemnji strouhaný kokos je oznaován „fine“, stední „medium“ a hrubý „coarse“. Mimo tchto tí jakostí vzniknou tídním na sítech ješt ješt další jakosti a to „strips“ - loupaný, „chips“ - tísky a „thread“ – vlákna. Zejména „strips“ se pidávala do zvláštních sladkých bonbon Z kokosových jáder se té zhotovuje kokosové máslo a plod palmy kokosové té slouí k omezené produkci kokosového mléka. Kokos se té barví pro potebu cukráských výrobk. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |