�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Trdelnk

Autor: Martin Vian a pspvki
Datum vyd�n�: 26.09.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3401

Trdelnk svj nzev obdrel od vleku- trdlice na nho se navinuje tsto, a kter veel ve znmost pod zlidovlm oznaenm trdlo.
Skalick trdelnk obdrel jako prvn slovensk vrobek ochrannou znmku Evropsk unie

 

Skalický trdelník je proslulá peená sladká oechová pochoutka. V míst zrodu trdelníku ve slovenské Skalici se trdelníky peou klasickým zpsobem na oteveném ohni. Trdelník se dostal do Skalice prostednictvím kuchae ze Sedmihradska, který nastoupil slubu u maarského generála ve výslub, který se usadil v tomto mst.
Trdelník svj název obdrel od váleku- trdlice na nho se navinuje tsto, a který vešel ve známost pod zlidovlým oznaením trdlo.
Skalický trdelník obdrel jako první slovenský výrobek ochrannou známku Evropské unie.


Suroviny
1 kg polohrubé mouky
150 g másla
150 g práškového cukru
5 loutk
20 g drodí
200 g vlašských oech
150 g kostkového cukru
1 vejce na potení
vlané mléko
práškový cukr na posypání
sl

Píprava

Do mouky pidáme cukr, rozdrobené drodí, vlané mléko,
loutky, sl, a máslo.
Vypracujeme tuší tsto jako na vánoku a necháme jej na teplém míst vykynout. Potom tsto na pomoueném válu rozdlíme na 5 stejných díl a vytvoíme z nich bochníky, které pikryjeme ubrusem a necháme znovu kynout. Potom jej rozválíme na rozmr tloušky prstu a navineme tsn vedle sebe na speciálních plechových nebo devných válcích, které poloíme na zhotovené podstavce zhotovené k tomuto úelu.
Navinuté tsto necháme vykynout a potom jej poteme rozšlehaným vejcem, obalíme posekanými oechy a rozdrceným kostkovým cukrem.
Tsto peeme v troub tak, e válce, které mají na konci tyhranný výstupek vloíme na podstavce. Po dobu peení je obracíme tak, aby se tsto peklo rovnomrn. Upeené trdelníky stáhneme z válce, pokrájíme na krouky a posypeme práškovým cukrem.

Místo speciálních válc lze pouít i váleky na trubiky, ale tím zhotovíme trdelníky menšího rozmru

Další návod na tzv. Staroeský trdelník nám zaslal pispvatel Vašek

Suroviny: 70g másla, 70g sádla, 30g cukru, 25g kvasnic, 560g mouky, 5g loutku, mléko, sl.

Postup pípravy: Máslo umícháme se sádlem a pní. Do umíchané tukové smsi pidáme cukr, loutky – vdy po jednom, pak osolíme a dáme vzejité kvasnice. Mouku a mléka tolik aby zadlané tsto bylo pomrn tuhé. Nyní tsto dobe vypracujeme a necháme málo zkynout. Z tsta vyválíme dlouhý tstový váleek tém motouz, asi jako malíek silný. Pak pozorn namotáme na k tomu urený devný váleek pomaštný máslem. Povrch poteme bílkovým snhem a posypeme sekanými loupanými mandlemi. Peeme za obasného ale pomrn astého otáení váleku v troub a pi peení ho poteme máslem

Nejjednodušší recept na trdelník nám zaslal neznámý píspvká

Tsto na vánoku (kadý dle svého)

Na posyp: vanilinový cukr, rozstrouhané mandle a oíšky a rozstrouhané karamelové bonbony (základ trdelníku).

Tsto namotat na trubiky na kremrole, poádn je rozválcovat v posypu a dát je upéct do trouby (teba na stojanu na grilování kuete).


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku