Oechová kunafa - Saniyit Kunafa bi-l-Mukassarat
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Amerian University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyn)
Suroviny
# 1 kg kunafy (suché, vlasové semolinové tstoviny, lze koupit v R ve speciálních orientálních obchodech)
# 1,5 hrníku másla
# 2 hrníky cukrového sirupu
# 1 hrníek oechové smsi (viz další recept)
# 2 líce rozinek
# 1 líce mleté skoice
# 1 liky mletého muškátového oíšku
Postup pípravy
Budeme potebovat dva stejn velké pekáky. Do hrnce na mírný plamen dáme kunafu, pidáme jeden hrníek másla a dvma devnými vaekami obas naechráváme kunafu, abychom zabránili pilepení ke dnu. Je teba, aby vzduch a máslo proniklo všemi ástmi kunafy. Osmahneme rozinky dokud se nenafouknou, pidáme oechovou sms spolu se skoicí a muškátovým oíškem. Na peká dáme asi 1 cm vrstvu kunafy. Rovnomrn pokryjeme oechovou smsí a opt dáme vrstvu kunafy. Mokrou dlaní stlaíme. Pokapeme poloviním mnostvím zbývajícího másla. Dáme do pedeháté trouby a peeme tak dlouho, dokud povrch nezhndne. Vyndáme z trouby, obrátíme na druhý pekáek, pokapeme zbytkem másla a vrátíme zpt do trouby. Opt peeme dokud druhá strana koláe nezhndne. Po vyndání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem.
Poznámka DDK
Cukrový sirup - na pelití koláe musí být pipraven 2 hodiny pedem. Je obvykle doporuována sms 2 šálk cukru na 1,5 šálku vody se šávou z jednoho citrónu a nkolika kapkami rové vody (ze supermarketu s arabskými surovinami) svaená a do zahuštní. Tento dezert je v Orient velmi oblíben, pedevším o Ramadánu.