�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Lychee jely cup

Autor: Tom Konopka
Datum vyd�n�: 08.10.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3407

Na rozdl od elatiny a nkterch dalch bn pouvanch elrujcch ltek, konjak el netaje snadno v stech a pokud se el po vloen do st nerozkoue, me sklouznout do hrdla a zpsobit jeho ucpn.


Recept paní Anny

1 l Lichee pyré (nebo sirup z rí)
1 l vody
600 g cukru
 40 g konjak prášku
celé Lychee vyloupané bez pecek

Postup

1 - Promícháme konjak s práškem
2 - Vodu a Lychee pyré pivedeme do varu
3 - Vmícháme sms cukru a konjaku
4 - Nalijeme do mylých formiek a ješt za tepla dáme do kadé jedno lii
5 - Chladíme asi 2 hodiny

Konjak – 425

Získává se z trvalky vláknitého koene Amorphopallus konjak, který roste v subtropických a tropických oblastech východní Asie, Japonska a íny na jih a k Indonésii. Plodí asi 25 cm velké hlízy bohaté na škroby.
Sušené hlízy z konjak rostliny obsahují piblin 40% glukomannan gumy. Tento polysacharid je vysoce vizkózní. Konjak nemá tém ádné kalorie, ale má velmi vysoký obsah vlákniny. Je asto vyuíván jako dietní jídlo.
Konjak je v Asii velmi populární a nejastji se pouívá do výrobku Lychee jelly cup a také do mouné smsi na tstoviny. Nejvtším výrobcem a spotebitelem konjakovým cukrovinek je Japonsko.
Na rozdíl od elatiny a nkterých dalších bn pouívaných elírujících látek, konjak elé netaje snadno v ústech a pokud se elé po vloení do úst nerozkouše, me sklouznout do hrdla a zpsobit jeho ucpání nebo se jen velmi pomalu rozpouští a naopak bobtná.
Z tohoto dvodu jsou élé cukrovinky ve tvaru minipohárk vyrobených z konjaku váným rizikem pro lidské zdraví, pedevším pro dti.
Pouití konjaku do veškerých cukrovinek, vetn elé ve tvaru minipohárk tzv. mini-cups, je proto v rámci EU zakázáno a v esku jeho pouití upravuje vyhláška .4 2008 Sb., ve znní pozdjších pedpis.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku