Suroviny
4 ks žloutky, 60 g cukr krupice, 0,5 l smetany (33% tuku), 2,5 ml vanilkového extraktu (vyškrabaná zrníèka z 1/2 vanilkového lusku), 1 g sùl,
tøtinový cukr na opálení (karamelová vrstva na povrchu hotového krému)
Výroba
1. Smísíme žloutky a cukr krupici, až se dobøe spojí.
2. V hrnci se silným dnem zahøíváme smetanu a vanilkový lusk témìø k varu, odstavíme a necháme 30 minut stát. Odstraníme vanilkový lusk a zamícháme žloutkovou smìs a sùl. Smìs procedíme.
3. Dáme do mìlkých mistièek nebo gratinovacích misek, 2,5 cm hlubokých, na ruèník v pekaøském plechu (úèel - ruèník nám oddìlí dna mistièek od silného tepla.) Do plechu nalijeme dostateèné množství horké vody, mìla by sahat do poloviny boku mistièek.
4. Peèeme (vaøíme) pøi 175 ° C (350 ° F) dokud není pudink ztuhlý, asi 25 minut.
5. Necháme zchladnout a øádnì vychladíme v lednici.
6. Dohotovení - nejprve odstraníme zbylou vlhkost z povrchu "crému". Posypeme rovnomìrnou vrstvou hnìdého cukru (tøtinového). Zkaramelizujeme cukr pod grilem, umístíme misky s pudinky velmi blízko teplu, tak cukr zkaramelizuje døíve, než se ohøeje celý pudink (misky s crémem mùžeme umístit do pekáèku s ledem, aby se nám crém pod grilem nezahøál nebo jinak mùžeme použít na karamelizaci cukru i opalovací pistoli.) Jakmile se roztavený cukr ochladí, vytvoøí tenkou, tvrdou kùrku (krustièku). Podáváme co nejdøíve, jestliže pudink stojí delší dobu, krustièka zvlhne a zmìkne.
Místo hnìdého cukru na posypání mùžeme použít cukr krupici, ale je mírnì tìžší dosáhnout karamelizace.