�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Kole maj prastarou tradici |
Autor: red. Datum vyd�n�: 28.11.2018 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3427 |
V tto dob takt egyptt kolnci vyrbli kol lebaba, kter byl zhotovovn ze suchho chleba, jen se roztrouhal a pimsilo se mslo, med a rov voda. |
Peení kolá má prastarý pvod. U u starých ek, íman a Egypan se asto pekly slavnostní koláe. Za Homéra mléný a medový kolá byl vyznamenáním pro hrdinu. Pi svatbách hrály dleitou roli koláe sezamové a pi bohatém jídle byly oblíbené koláe slané, zvané „epipesta“. Ve starém ím se u dokonce vyprofilovala samostatná kolánická profese. Staí Egypané vyrábli z kvtin lotus chutné koláe, dále pak koláe „Muffab“, do kterých se pidávala písada z oech, medu, sezamového oleje a jiných aromatických látek. V této dob takté egyptští koláníci vyrábli kolá „lebaba“, který byl zhotovován ze suchého chleba, jen se roztrouhal a pimísilo se máslo, med a rová voda.
My vám pedkládáme recepturu na nkteré domácí koláe. KOLÁE SVATEBNÍ - poet: cca 120 ks Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 80 g drodí, 0.25 l mléka, 4 kostky cukru, 1 celé vejce + 1 loutek, 1 kostka 100% tuku, trochu soli, 3 kostky tvarohu na nápl. HRABNIN KOLÁ Suroviny: 450 g polohrubé mouky, 150 g práškového cukru, 200 g másla, 4 loutky, 0,75 prášku do peiva, vanilinový cukr, skoice. Postup: Vše zpracujeme v tsto, jeho jednu tvrtinu vloíme do ledniky na dobu aby nabylo hutnosti pi které jej meme strouhat. Zbytek tsta rozválíme a vloíme na vymaštný plech, posypeme jablky, vanilínovým cukrem a skoicí.
Suroviny: 500g hrubé mouky, 500 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 100 g drodí, 200 g oleje, 6 loutk, sl, citronová kra, mléko, 500 g másla, 200 g hladké mouky. Postup: Z másla a hladké mouky vypracujeme hmotu, ze které utvoíme menší tverec asi 20x 20 cm. Ten zabalíme do tsta pipraveného z dalších surovin, dvakrát peválíme a tikrát peloíme jako u listového tsta. Necháme pod utrkou vykynout. Pak tsto vyválíme na plát, nakrájíme tvereky, plníme tvarohovou, makovou a oechovou náplní, zabalíme, ješt chvíli necháme vykynout, pak poteme vyšlehanými vejci, doprosted do vytvoeného dlku dáme drobenku a peeme. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |