Suroviny
3 kávové hrnky olivového oleje (dále jen hrnek)
1 hrnek másla
2 hrnky piva
1 PL skoøice
1 PL høebíèku (mletého)
1 pomeranèová kùra (nastrouhaná)
2 hrnky cukru mletého
2 kg mouky polohrubé
1 PL natronu ((hydroxid sodný)
1 PL prášku do peèiva
2 ÈL soli
500 g sekaných vlašských oøechù
----------------------------------
3 hrnky cukru krupice
3 hrnky medu
2 hrnky vody
Postup
Olej, máslo (mìkké), pivo, skoøici, høebíèek, kùru, a mletého cukru vložíme do mísy a dobøe promícháme. Pøidáme trochu mouky, natron, prášek do peèiva, sùl a promícháme.
Postupnì vsypáváme zbytek mouky a zpracováváme až do vytvoøení pevného tìsta.
Pøeneseme èást tìsta na vál, rozválíme do rozmìru (asi) dlanì o síle asi 1 -1.5 cm, položíme vrstvu oøechù (necelý 1 cm) a tìsto vytvarujeme do tvaru oválku (viz obr.)
Peèeme v pøedehøáté troubì na 180 °C asi 30 minut.
Sirup
Cukr (krupice), med a vodu necháme v hrnci povaøit do doby, než se med stane tekutý.
Všechny oválky vložíme na plech a polijeme horkým sirupem, tak aby byl polit celý obvod všech oválkù. Poté oválky rovnomìrnì posypeme zbylými oøechy. Pøed další manipulací necháme zcela zchladnout.