�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


SIGEP 2019 - CARPIGIANI a jeho inovaèní prvky

Autor: Jiøí V. Øezáè
Datum vyd�n�: 10.02.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3455

Každý roèník cukráøského SIGEPU je u firmy CARPIGIANI pravidelným krokem v dosahování vyššího stupnì inovací a nejinak tomu bylo i v této jubilejní ètvrté dekádì v Rimini, omývané slanou vodou jaderského pobøeží.

Spoleènost Carpigiani zaujímá èelní pozici v produkci zmrzlinových strojù v rozmanité nabídkové paletì již od roku 1946. Její pøítomnost na mezinárodním cukráøském veletrhu SIGEP se datuje roèníkem 1979, kdy mluvíme ještì o mìstské fieøe, která pozdìji nalezla své pùsobištì blízko dálnièní trasy na Boloòu v prostorách rozlehlého veletržního areálu. Na každém roèníku cukráøské veletržní pøehlídky byla pøítomná rovnìž boloòská spoleènost Carpigiani, jejíž produkèní pøedehra se odehrála výrobou prvního zmrzlináøského stroje na svìtì již v roce 1944.

 

Výstavní aréna pro zmrzlináøský strojní gigant na letošním SIGEPU mìla rozmìr atakující plošnou hodnotu 2 000 metrù. Èást této plochy využívala pro možnost pùsobnosti i odnož produkèního kolosu  GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI (viz. èlánek tohoto sigepového seriálu), která je pro zmínìnou výrobní spoleènost laboratorním tykadlem v dosahování vývojového pokroku.
Každý roèník cukráøského SIGEPU je u firmy CARPIGIANI pravidelným krokem v dosahování vyššího stupnì inovací, a nejinak tomu bylo i v této jubilejní ètvrté dekádì v Rimini, omývané slanou vodou jaderského pobøeží.

Zájemci pro tvorbu nejrozšíøenìjší chladivé pochutiny svìta se mohli na riminském veletrhu, konkrétnì veletržní haly vyhrazené ve zmínìné ploše spoleènosti Carpigiani, seznámit s rozsáhlým programovým konceptem cukrárenského, restauraèního a cateringového provozu v prezentaci nových strojù.

V øeèi konkrétní mluvy se jednalo o ty provozovatele, kteøí

• Z prostorových dùvodù upøednostòují menší stroj pøi zachování priorit
   jako u výrobníku  vìtšího rozmìru – jedná se o malé stroje (nejmenší
   0.5 l s možností tvorby zmrzlinových dezertù).

• Požadují 4 programy v jednom, a to: tvorbu zmrzliny, sorbetu, snìhové
   a ledové tøíštì - Labo 6 9 XPL P A 8 12 XPL P

• Upøednostòují vysoce efektivní výrobník pro nejvyšší stupeò kvality pro komplexní výrobu zmrzliny v jednom stroji prostøednictvím šesti  
   automatických programù READY 14 20


LABO 6 9 XPL P A 8 12 XPL P

Elektronický systém zmrzlinového výrobníku identifikuje stupeò požadované soudržnosti smìsi a beze zmìny ji dokáže udržet až do jejího optimálního vyluhování.
Zaøízení typové oznaèení LABO  je vybaveno bezpeènostním systémem, který umožòuje zastavení výrobního procesu pøi nesprávné manipulaci. Pøednostní stroje je jeho menší rozmìr, kdy tak najde uplatnìní v menších prostorech.

READY 14 20

Aneb šest v jednom, by bylo možno charakterizovat systém tvorby výrobníku vybaveného šesti automatickými programy, kdy kompletní proces pøípravy zmrzliny se odehrává pouze v jednom stroji. Programový systém udává elektronické povely pro jednotlivé fáze výroby týkající se zhotovování zmrzliny a sorbetù, ledové tøíštì s ovládáním pasterizace a zahøátí s následným zchlazením smìsi a jejího zamrazení. Systém výrobníku READY umožòuje zhotovení zmrzlinových dortù a dávkování zmrzliny do kelímkù. Veškeré technologické úkony jsou tak provádìny pouze v jednom stroji.

LABOTRONIC HE

Tìžká váha výrobce zmrzlinových strojù Carpigiani s vrcholovou efektivitou. Tato øada skýtá velký akèní rádius variací, ke kterým postaèuje jednoduchý manuální úkon, kdy výrobník LABOTRONIC HE reaguje na povel jednoho doteku tlaèítkem, který „rozpochoduje“ celou øadu úkonù, které v pøesnì naprogramovaném sledu vykonávají sérii výrobních procesù. Pøibližme ve zkratce nìkteré z nich:

Zmrzlina Excellent -jedná se o tvorbu vysoké kvality, a to i pøi produkci ètvrtinového množství mraženého produktu bez újmy na jeho kvalitì.

Rychlostní zmrzlina - kdy se tento zpùsob programu využívá ke zrychlené výrobì zmrzliny v sezónní nákupní progresi.
  
Tvrdá zmrzlina – tento výrobní program je zamìøen zejména na producenty kopeèkové zmrzliny a jejímu výdeji kleštìmi.

Zmrzlina Simply - je výrazový pojem pro jednodušší obsluhu, kdy uvedením do chodu jednoho ze tøí nastavených programù docílíme tøí druhù požadované zmrzliny v charakteru mléèná, ovocná a sorbet, kdy je stroj navádìn pøedurèenou výrobní osnovou.

Zmrzlina ovocný krém – kdy pøi volbì tohoto programu dochází  k absolutní konzistenèní symbióze vody, ovoce a cukru, jejímž výsledkem je svùdnì chutný ovocný krém.

Carpigiani, které má za sebou témìø tøiètvrtì stoletou výrobní tradici, dokáže i pøi pravidelné inovaci svých výrobkù stále pøijít s novým námìtem, jak nás o tom názornì pøesvìdèil 40. roèník veletrhu SIGEP.
Jedná se o zpùsob pokroku díky progresivnímu rozmachu elektroniky, ale i senzorického výzkumu, marketingovým poznatkùm do kterých pøispívají velkou mìrou poznatky øadových konzumentù a uživatelù produkce strojního zaøízení CARPIGIANI. Nejde mnohdy na první pohled až o tak tak atraktivní posuny, ale jedná se o praktická øešení umožòující spotøebiteli zvýšit produktivitu jeho práce èi o usnadnìní, a tím zkrácení èasu, celkové výroby a zároveò i dosažení ekonomické efektivity. 
Je øešena napø. otázka plnicích a výstupních prostor, pøi které hraje roli i optimální poloha tìla. Zvýšená pozornost je upøena na hygienický systém pøi zmrzlinovém výrobním procesu, nejenom v samotné efektivitì hygienické ochrany, ale i zpùsobu èisté produkce, aby se nemusela pozdìjším manuálním úkonem zbyteènì navyšovat hodnota výrobních úkonù a tím i nárùstu èasových prodlev. Do této oblasti spadá i dùmyslný systém èištìní válcù, kdy je válec v prùbìhu èistícího úkonu vyhøívaný. Speciální vývojový program je nastolen v oblasti úspornosti výrobníkù, kdy v porovnání s modely data svého vzniku o 10 rokù døíve, byla v dnešní dobì docílena spotøeba pøibližnì ve 30 procentní úspoøe. Svoji roli sehrává bezpeènostní a kontrolní systém pøi výrobním procesu, který zabraòuje nepøíjemným prodlevám tvorby, ale poskytuje rovnìž záruku èasové plynulosti výrobního programu. V obdobném duchu lze hovoøit ve smyslu vývoje a aplikace jednotlivých strojních souèástí strojù, které svoji optimalizovanou pozicí rovnìž pøispìly k efektivnímu posunu výrobníkù zmrzlinových smìsí prostøednictvím  znaèky Carpigiani.

Samostatnou kapitolou je systém TEOREMA, kterým jsou servisní a asistenèní vstupy za pomoci PC, tabletù a chytrých telefonù.
Výrobní spoleènost CARPIGIANI se ve svém technickém programu opírá o výzkumné poznatky GELATO UNIVERSITY  CARPIGIANI, jež svou pùsobností posouvá zmrzlinový a tím pádem i strojní rozvoj každým rokem o rázný krok kupøedu, jak nám ve 40. roce výstavní riminské epochy ukázal letošní veletržní jubilejní SIGEP.

Bližší informace poskytne zástupce Carpigiani pro Èesko a Slovensko
spoleènost Eiskon
s.r.o.
Sportovní 347/2
602 00 Brno - Královo Pole
tel: 541 249 620

 - pokraèování -


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku