�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pprava tureck kvy

Autor: Alparslan Erdem
Datum vyd�n�: 17.02.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3459

Kvu a cukr vlome do dezvy. lkem odmme mnostv vody nalijeme do dezvy a krtce promchme. Nechme na malm plameni pomalu zahvat. Kva zane pomalu pnit, snme plamen a pnu sebereme likou a vlome do

 

Tureckou kávu u nás vnímáme pod prostým názvem „Turek“, kdy do skleniky i keramiky vsypeme asi dv ajové liky  a zalijeme vroucí vodou.
Pineseme vám ti návody originální pípravy turecké kávy.


1- Turecká káva se pipravuje v tzv. dezv, co je nádoba  kónusové vizáe. Do dezvy se nejprve nalije voda (pozor, nejprve voda!) teprve potom se vsype káva a voda se zane a nyní ohívat. Ohev probíhá tak dlouho dokud nám kávový var nevystoupí do vrcholové výše. To je okamik, kdy dezvu sejmeme ze sporáku i alespo zredukujeme plamen na minimum tak, aby pna opadla a následn provedeme vaení znovu. Tento proces navýšení kávové pny provádíme celkem tikrát. Pi posledním varu a jejího ztlumení necháme rozvíený kávový kal usadit a pistoupíme k samému nalévání kávy, které je tak trochu tureckým rituálem, kdy se káva nalévá do pipravených šálk z piblin jedné výše kávového šálku, kdy pi nalévání tuto výši nálevu mníme pohyby dol a zpt nahoru.

2 – Existuje ješt další z mnoha zpsob pípravy turecké kávy, který se pibliuje klasickému turkovi jak se nkdy, i spíše nouzov provádí v esku.
Tento zpsob pípravy je provádn trojitým, perušovaným zaléváním.
Do šálku vsypeme 7 g namleté kávy. Zaneme zalévat pipravenou vroucí vodou, ale tak, e vlévání provedeme krouivým pohybem do objemu asi do necelé tetiny šálku. Vlévání krátce perušíme a tento postup ješt jednou zopakujeme.
Káva tím dosáhne plné a otevené chuti.

3 - Kávu a cukr vloíme do dezvy. Šálkem, z kterého budeme kávu pít, odmíme mnoství vody nalijeme do dezvy a krátce promícháme. Necháme na malém plameni pomalu zahívat. Káva zane pomalu pnit,  snííme plamen a pnu sebereme likou a vloíme do šálku. Kávu v dezv dále vaíme. Jakmile dojde k optovnému varu, lijeme kávu pomalu a opatrn do šálku tak, abychom nezahltili pnu. ím více se nám podaí vytvoit bohatší pnu, tím lépe.
Spolu s kávou servírujeme rovn skleniku vody. Je vhodné ped prvním douškem kávy, napít se krátce vody, aby se odrušil vjem pedchozího chuového vjemu a mohla se plnohodnotn vychutnat chu takto pipravené turecké kávy.
Po závrené konzumaci se zbylá voda dopíjí.
Turecká káva se v míst své domoviny více sladí o nco více ne bývá v prmru zvykem u nás.


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku