�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zmrzlinov pvod Gelato Festival Challenge / 2.

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 08.03.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3466

Odborn zhotoven jogurt s osobitou pchut v optimlnm pomru tvrdil vtznou muziku pro nizozemskho kovboje zmrzline a umonil mu vystoupit na tu nejvy pku stup evropskch vtz.

Tento lánek je psán nejenom ve vzpomínce na evropské mistrovství ve tvorb emeslné zmrzliny v Boloni v roce 2017 s eskou úastí, ale i piblíením a upoutávkou na pejmenovanou sout z pvodního názvu Gelato World Tour na Gelato Festival Challlenge, její národní kolo pro letošní rok se uskutení 9.4. pro obyvatele ech v Úvalech u Prahy a pro Moravany a Slezany 24.4.  v nov zízeném Business Centru Eiskon v Brn - ekovicích.

 

Mistr Evropy Erik Kuiper (uprosted)

Zapnuté stroje, koncentrovanost a úsilí všech zmrzlináských tvrc byl prvodní jev dní ve dnech 24. -25. rvence 2017 v prostorách výrobního kampusu Carpigiani Gelato University v italské Boloni, proslulé italské znaky mající ve svém programu produkci výrobník ledové pochoutky. Samotné evropské klání mlo svj prbh ve dvou dnech, v nich se soutící rozdlili do nkolika etap, kdy ti co mli „odsloueno“ nebo jejich soutní nástup ml pozdjší termín, se pemístili do rozsáhlých prostor zmrzlináské univerzity, kde byl pro n pipraven fakultativní program v podob ukázek i pednášek na zmrzlináské téma. Zajímavý námt byl zpesten drobným typem soutí.

V poslední soutní den zaznly v odpoledních hodinách pomyslné fanfáry a naplno se rozjel rozsáhlý vyhlašování ceremoniál urený nejlepším zmrzlinám Evropy.
Vyhlašovací program sestával z nkolika druh disciplín, v nich vystoupili na vrcholová místa i eští zástupci.

Nejvtší pozornost byla upena na celkové vítze, kteí svým stanutím na vítzném piedestalu znázorovali nejenom vrchol svého zmrzlináského umu, ale i postup do svtového finále v záíjovém termínu letošního roku v Rimini.
Nejúspšnjší úastník celkového hodnocení zpsobil trochu šok, protoe jím nebyl v pravém slova smyslu cukrá, ale farmá! Holanan z Denekampu nacházejícím se na hranici s Nmeckem, vnující se ivoišné výrob prost jednoduše pišel, vidl a zvítzil. Jak jednoduché! Samozejm na první pohled. Samotná skutenost má mnohem sloitjší pozadí, jak se nám svil samotný vítz Erik Kuiper, který potvrdil dávno známý poznatek, e základ gastroúspchu spoívá v surovinách.
To ostatní je, eknme „skládaka“, spoívající ve vyzkoušeném matematickém vzorci (dodejme ovšem, e hodn nároném), který si ve své potáské logice vyaduje jeho neustálou inovaci, pro jeho úspšnost je nutno udrovat pedem daná pravidla, kdy sklouznutí z jedné strany rovnice, by jen o kousíek, me následn za znamením rovnítka oznamovat výsledkový paskvil.
Vítz evropského zmrzlináského mistrovství Erik Kuiper vlastní skot v potu 140 kus, pasoucí se na kvalitních pastvinách, mající výslednici v mimoádné hodnot mléka. Obdobnou mrou je moné hovoit o velím produktu, který ml opt ekologický podklad pro jarní med té nejvyšší kvality. Surovinovou sms doplovaly vlašské oechy a maliny z vlastní zahrady. Odborn zhotovený jogurt s osobitou píchutí v optimálním pomru tvrdil vítznou muziku pro nizozemského „kovboje – zmrzlináe“ a umonil mu vystoupit na tu nejvyšší píku stup evropských vítz.
Pro holandského mistra Evropy roníku 2017 byl tento mimoádný poin jeho prvním vítzstvím tohoto druhu v ivot. Inu, kdo dobe zamíí, ten i dobe trefí.

Vyhlašování nabíralo na obrátkách a prostorem haly Carpigiani Gelato University zní eské jméno a to enské úastnice Jitky STRNADOVÉ  z Plzn, která v nominaním vstupu na eské pd obsadila celkové tetí místo, které ji zaruovalo boloskou úast. (Na obrázku s manaerem eské výpravy Martinem Hvzdou)
Jitina zmrzlina bez báze nazvaná „Yogurt Dream“ s pakanovými oechy a karamelem zaujala u úvalskou porotu v oblasti struktury, a neušla i oku, potamo chuti svtových komisa v Boloni, co pro plzeskou zmrzlináku znamenalo cennou trofej, a povzbuzení do dalších výzkum, za nejlepší strukturu evropského mistrovství!
Jitka tak rozšíila povdomí o Plzni, e není jen mstem kvalitního pivního moku, ale i zmrzliny.

Ale tím nebyly patrony úspchu eského soutního týmu ješt vystíleny, protoe pro eského lvíka pichází další salva na poest vítze eského kola Jiího HOCHMANNA z Tábora, se zmrzlinou nazvanou "PARIS - BREST".
Ten u ml jasno ohledn surovinového a technologického sloení své vítzné úvalské zmrzliny ji v samotném psobišti na eské pd, kdy pod vlivem své práce a konkurenního prostedí v Úvalech mu jeho zmrzlináský instinkt dával na srozumnou, e bude poteba mírné korekce v oblasti pomrových hodnot jednotlivých surovin, tj. s nugátem, mandlemi, které volaly pro odlišnjším upraení a drobné  úpravy u odpalovaného tsta. Ke zmnám pro Evropu došlo u Jiího rovn v oblasti zdobení, kdy uvedené úpravy si vyádaly pomrové promny v dosaení optima vyznní celkové chuti.

Jií Hochmann dosáhl u novináské poroty titul nejlepší zmrzlina evropského mistrovství !

Manaerem eského týmu byl Martin Hvzda, šéf spolenosti Eiskon, který nesl kompletní organizaní bím, vetn vyuití svých jazykových znalostí, na svých bedrech, kdy i jemu náleí výrazný podíl eského úspchu na premiérové úasti evropského zmrzlináského mistrovství.

eští zmrzlináští zástupci sice do svtového kola nepostoupili, ale svými dílími úspchy  v jednotlivých kategoriích dali na srozumnou, e v esku se umí zhotovit kvalitní zmrzlina, která snese ta nejpísnjší kritéria, která jsou slibným píslibem pro další sezónu zmrzlináského mistrovství a to tentokrát pod názvem Festival  Gelato Challenge (a jak bylo poznamenáno v pedchozích vstupech 9.4. v Úvalech u Prahy a 24.4. v Brn.

Video z minulého roníku soute::https://www.youtube.com/watch?v=gGl5VaSnp0I

Pihlášky zasílejte na adresu:
Eiskon
Karásek 1g
621 00 Brno
email: spicka@ eiskon.cz
tel:
541 249 620


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku