�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zmrzlina zim navzdory / -2.

Autor: Antonn Vajda
Datum vyd�n�: 15.03.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3469

Zima a chlad jsou krom toho nejlepmi pteli kadho barmana, led a mrz dodaj z kadmu npoji. Pi pprav alkoholickch i nealkoholickch npoj je vhodn pouvat i hlubokozmraenou zmrzlinu.

eská republika podobn jako zem Evropské unie zakazuje pouívání jakýchkoli umlých barviv. Pírodní potravináská barviva však jsou mén odolná vi svtlu a kyselosti. Pouívá se napíklad Betanin vyrobený z ervené epy, kulér z karamelizovaného cukru a pod.
Pravdpodobn u jen málo kaváren a restaurací pipravuje zmrzliny ze svých vlastních smsí. Tím spíš, e vlastní výroba naráí na etná hygienická úskalí. Jen o málo víc si objednává pedem odborn pipravené smsi - a ji suché nebo jako pasty, které staí rozedit a zmrazit ve vlastním stroji.
Vtšina pohostinství zpravidla sáhne po velkých baleních továrn vyrobených a výrobk hlubokozmraených na teplotu niší ne -18 stup Celsia, která zaruuje jejich trvalou kvalitu, stálost a hygienickou nezávadnost, nebo se pi ní zastavují všechny biologické pochody. Specializované výrobny nabízejí své výrobky ve velkém výbru chutí a kadoron vymýšlejí druhy nové. Dodávají spolu s nimi i prostedky jimi je lze ped podáváním rzn dochucovat a nazdobit.
Pouití hotových mraených výrobk všeobecn znamená úsporu práce a energií. Hrozí však nebezpeí, e ve všechny pohostinské podniky budou nabízet naprosto stejné zmrzlinové poháry - ti kopeky všude stejné zmrzliny s epicí všude stejné šlehaky z tlakový konzervy. Zvlášt v zimním období, kdy zmrzlina asto me slouit jako dezert po hlavním jídle ili zvláštní chod, je teba vnovat péi jejímu pedkládání. Taky u vyaduje trochu práce vyhrát si s její úpravou a je na invenci kuchae nebo cukráe, aby z bn prodávané zmrzliny vytvoil specialitu, dodal jí neobvyklý chuový odstín - prost dokonil ji.
Zima a chlad jsou krom toho nejlepšími páteli kadého barmana, led a mráz dodají íz kadému nápoji. Pi píprav alkoholických i nealkoholických nápoj je výhodné pouívat i hlubokozmraenou zmrzlinu. Narozdíl od ledu nápoj nezedí, ale ochladí jej a souasn mu me dodat lahodnou krémovou chu, okoládovou, vanilkovou i kávovou, i nejrznjší ovocné píchuti, které lze pípadn ješt podtrhnout píslušným ovocným sirupem. Práv zde je bohatství chutí nepeberné: tradiní citronová malinová, jahodová a ananasová, ale i díve skoro neznámé: marakujová, kiwi, mandarinková, višová, ostruinová a další desítky druh a chutí.
Zmrzlina je dleitá hlavn pi píprav nápoj bez alkoholu, po nich je stále vtší poptávka. Trvale nebude moné vystait s limonádami kolovými nebo ovocnými a s minerálkou. Zejména zde lze rozšíit nabídku o lákavé nápoje pipravené bu v elektrickém mixeru, v nm se potebné souásti rychle promíchají a hustý krémovitý nápoj lze rozlévat do sklenic, anebo vloením pedem pipravených kopek zmrzliny - uchovávané v mrazáku - pímo do vychlazené sklenice a dolitím ovocných šáv i mošt


Vytisknuto dne 03.01.2025 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku