�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Dominov efekt salmonely |
Autor: Leona Mrzkov Datum vyd�n�: 17.03.2019 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3470 |
Ji nespoetnkrt byla e o tom, do jak mry je cukraina jet cukrainou, kdy se vyrb v nkolika tiscovch kusech za smnu a je transportovna destky i vce kilometr daleko ? |
Mezi cukrái staí jenom toto hrzné slovo vyslovit a hned je poplach. A zdravotní neduh se nám dokáe neekan vynoovat tam i onde jako ponorná íka. Poslední vtší pípad se stal v nejmenované provozovn a napí tiskové anonymit mnozí vdí, kde to bylo. Pedevším sami postiení, kontrolní orgány a všichni cukrái z okolí.
Výskyt salmonely není dnes ji jenom zásahem do firmy, kde k události došlo, ale jedná se o dominový efekt dopadající na ostatní provozovny v dosahu mnoha kilometr. Jedná se o sníení odbytu cukráských produkt, nebo zákazník pod vlivem zpráv z médií ( by i nkdy pravdivých), ztrácí dvru ve všechny. S pihlédnutím k souasných ekonomických potíím to me v koneném soutu vést ke konci podnikání a odchodu na ebraenku. Je otázka pro malé firmy, které dlají svou práci tak, aby nemly ádné závady, musí nezaslouen sklízet trpké plody setby jiných ? Ji nespoetnkrát byla e o tom, do jaké míry je cukraina ješt cukrainou, kdy se vyrábí v nkolika tisícových kusech za smnu a je transportována desítky i více kilometr daleko ? Je otázkou a mnohokrát ji na konkrétních výrobcích i zodpovzenou, jaká kvalita z tchto kvant me vzejít? O dodrování hygienických zásad ani nemluv. A k tomu je nutno ješt pípoítat názorovou rznorodost personálu ve vztahu k pedpism i vlastní práci a výrobního i distribuního charakteru. Masa lidí se nedá nikdy uhlídat jako rodinný podnik, a dobe je známá skutenost, e šéf který se na pracovišti vyskytuje sporadicky, a z objektivních i subjektivních dvod, vytváí tím prostor pro rzné kejkle a konený výsledek je pak mono si peíst v titulku tohoto lánku. Tímto je zde psán veejný apel na všechny spolky, které mají v jakékoliv podob cukráství ve svém názvu. Zde by ji mly ustat abomyší ptky a ve vzájemné spolupráci s orgány hygieny a SZPI zvolit taktiku dalšího postupu. Ji nastal as, aby kadá cukrárna nesla odpovdnost sama za sebe a nepsobily na ni odstedivé síly krach tch, je vyrábjí v pofidérních podmínkách a tím i kvalitách. Vezmme rovn v potaz, e stát aby si udrel kladnou pozici "papírové zamstnanosti" se uvoluje k tomu, e zaínající rádoby firmy, a napumpuje penzi tch, kteí si prošli utrpením podnikatelských zaátk a zásahm všelijakých kontrolních a schvalovacích orgán stylem á la "ubrousku prosti se", a ti bez znalostí i mnohdy základních znalostí se nazdabh vrhnou do innosti, kterou nazývají podnikáním. A tomu by mlo pedcházet odebírání licencí tm, kteí na svou práci nestaí. |
Vytisknuto dne 03.12.2024 ze serveru |