�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Cukrsk rady

Autor: red.
Datum vyd�n�: 25.03.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3473

Smetana bv nkdy v potenm stavu zkysnut, ani je to mon chut zjistit. Abychom mohli zjistit, zda je smetana nezvadn, dme do skleniky trochu nalehan smetany a polijeme ji trochou vinnho lihu.

Mnohý cukrá zajisté pišel do rozpak, kdy mu zkyslo vtší mnoství smetany a nedalo se pesn zjistit, zda smetana ji byla nakyslá kdy ji obdrel od dodavatele. Smetana bývá nkdy v poátením stavu zkysnutí, ani je to moné chutí zjistit. Abychom mohli zjistit, zda je smetana nezávadná, dáme do skleniky trochu našlehané smetany a polijeme ji trochou vinného lihu. Je-li smetana nezávadná, obojí se spojí a smíšenina zstane hladkou. V pípad, e je smetana ji i v poátením stavu zkysnutí, srazí se a nesmísí se s vinným lihem.

Pi zhotovování cukrového kuléru se asto stává, e cukr pi pelévání vody zchuchvalcovatí. Musí se pak vynaloit mnoho asu nato, aby se kousky opt rozvaily a aby se kulér stal hladký. Tomu zamezíme, pidáme-li do páleného cukru ped pilitím vody trochu amonia.

Velice praktické náadí je rozprašova, jaký bývá pouíván v kvtinástvích nebo u holi. Jím meme vytvoit nejjemnjší mlhovinu nebonejvtší vlhkost, dle poteby. Zkropení vysoko vykynutých kvasnicových kolá, vánoek, bochník, je mají být sypány, obstará rozprašova lépe, ne nejjemnjší tah šttcem. Koná té dobré sluby pi vykládání malých formiek na peení. Je-li tsto trochu tuhé a vespod pomounné a nedá se dobe klást, postaí pestíknutí formiek rozprašovaem a tsto drí bezvadn.

Misti cukrái v dobách svého rozmachu a to ji ve druhé polovin minulého století a do roku 1939 se povaovali také trochu za léitele. Byl to zejména široký sortiment rzných medicinálních bonbon a také rzné dietní peivo,jako jsou piškoty nebo suchary.Mli pro n mnoho vlastních,praxí odzkoušených recept,ale pedevším si zakládali na kvalit a erstvosti pouitých potravináských surovin.Vdli jaký význam má erstvé ovoce pro zdraví lovka a proto jej v hojné míe pouívali do svých výrobk.V následujícím pehledu jsou alespo základní úinky uvedeny.
Ananas podporuje trávení,zvlášt bílkovin,umrtvuje choroboplodné zá rodky
Angrešt povzbuzuje innost stev a aludku,je dobrý i pi zácp
Banán je výivný a lehce stravitelný
Borvky hojí i stahují,lze je pouít pi drádní stev a aludku
Broskev zvlášt vhodná jako huspenina pro nemocné
Brusinky jsou výborným koením,podporují trávení
Citron podporuje látkovou výmnu,povzbuzuje játra a rovn blahodárn psobí na ki
Datle jsou velmi výivné a podncují také chu k jídlu
Fíky psobí na stolici,isté listy se také pouívají jako obklady
na rány
Gdoule pouívá se jako koení,semeno té na obklady
Hrozny psobí na látkovou výmnu,povzbuzují innost ledvin
Hrušky psobí proti zácp,chladí
Jahody chladí a istí krev
Jablka ochlazují pi zimnici,podporují innost stev
Maliny povzbuzují chu k jídlu a chladí
Meloun psobí moopudn
Meruky mají podobné vlastnosti jako broskev
Pomeran chladí pi zimnici,povzbuzuje játra a ledviny a látkovou vý mnu
Rajská jabl. psobí na ledviny
Rybíz chladí pi zimnici,podporuje chu k jídlu
Švestky povzbuzují játra a ledviny
Tešn jsou výivné a oberstvující


Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku