�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GELATO FESTIVAL CHALLENGE 2019 / 1. - esk kolo

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 24.04.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3488

O vem ale nakonec rozhodovala ptilenn porota, kter mla lohu hodn nronou, aby rozhodla, kdo bude tm, kdo bude moci v ptm roce svj zmrzlinsk rondon ozdobit eskou vlajekou.

 

Vítz  - Mikuláš BUBÍK a 2. v poadí Martina BEZINOVÁ

Zmrzlináská sout poádána výrobcem zmrzlinových stroj Carpigiani a organizovaná spoleností Eiskon s.r.o. v nominaním souboji o evropskou úast v italské Boloni má svoji výsledkovou podobu. Její první ást se odehrála ve stedoeských Úvalech v hostitelské reii spolenosti ALMECO s.r.o. prodejcem a výrobcem zmrzlináských, cukráských a pekaských surovin. Z tohoto klání se rekrutovali 2 zástupci pro soutní evropský kontinent.  Následn se uskutení moravské kolo s místem psobení v  Brn, v nov otevených prostorách spolenosti Eiskon s.r.o., spolenosti pro vybavení cukráren, kaváren a bar a dodavatelem zmrzlináských stroj Carpigiani pro esko a Slovensko, ve spolupráci s organizací MEC3, dodavatelem surovin pro výrobu zmrzliny.

eská, potamo úvalská sout úastník ve zhotovení emeslné zmrzliny, mla 21 zájemc o úast ve mst první univerzity v Evrop, v Boloni.
Klání se zúastnili zcela nezralí soutní adepti nebo z minulého roníku ji zkušení soutáci, z nich dva svoji tuzemskou úast svým pozoruhodným sloením svého soutního produktu smnili i za evropskou úast ve stedovké Boloni. Ale nejenom to. eská jména zaznla i pi slavnostním ceromoniálu, kdy táborský Jií Hochmann dosáhl dokonce dílího vítzství v kritériu hodnocení ceny noviná. Se skalpem úspchu odjídla z Itálie rovn plzeská Jitka Strnadová, prostednictvím nejlepší zmrzlinové struktury. A nebo byli v letošním roníku pítomni také ti, kteí v minulých Úvalech skonili pod nominaní evropskou nominaní árou, avšak s návdavkem zlatem vyváené zkušenosti jak pro píšt jít na to.
Ale to byla historie stará dva roky. Nyní ostílení harcovníci stáli na stejné startovní áe s úplnými novici cukráského zápolení a bylo pozoruhodné sledovat, jak se zkušenost popasuje s elánem nových soutních sil.



 
Ten, kdo byl pítomen, nelitoval. By to souboj opravdových zmrzlináských mistr, kdy na palet jejich nápad byly suroviny vetkané do vpravd famózních kombinaních variant. Zmime se jen okrajov o plodech domácích zahrad v chuti malin, višní, hrušek i broskví dochucovaných rznými druhy okoládových i jiných ovocných extrakt. Nkteí sáhli a do vzdálených zempisných dálek a jejich tvorba zavedla konzumenta a do dálav indické exotiky, kterou jim asociovala chu podmanivého manga. Raritou byl kupíkladu plod, tentokrát domácího luhu, sluncem záící pampelišky, z ní pouila jedna soutící její podzemní ást, kdy pampeliškový koen opraila na zpsob báze zpracování kávové plodiny. A ejhle, pozoruhodnost chuové psobnosti se ocitla na svt! Nebo chuovou pozornost na sebe dokázala upoutat variace perníku podle staroeské receptury, s chuovým ornamentem amarelkové višn, doladné okoládovou píchutí. Další pozoruhodností byla soutní tvorba Jana Mouky v pouití špenátu v souinnosti s jogurtovou zmrzlinou.
Svým podílem zajímavosti pispla takté Boena Nováková alchimistickým pokusem prostednictvím surovin kokosu a zmínného manga, který zmrzlináka ladila do absolutní chuové harmonie prostednictvím kokosového cukru a citronové trávy. I tohle byl jeden z mnoha zpsob snahy a fantazie pedstavivosti pro dosaení postupové mety na evropské mistrovství.

 

O všem ale nakonec rozhodovala ptilenná porota, která mla úlohu hodn náronou, aby rozhodla, kdo bude tím, kdo bude moci v píštím roce svj zmrzlináský rondon ozdobit eskou vlajekou.

 
Porota ve sloení (zleva): Tomáš Popp, Helena Fléglová, Radomír Jelínek, Kateina Reimitzová, Jaromír Koutný,   rozhodla tím zpsobem, e v esko bude  v evropském mistrovství zastoupeno dvma úastníky z ech, a to  vítzem Mikulášem Bubíkem ze spolenosti Fruitisimo, který porotu ovlivnil svým malinovým sorbetem, jen vytváel spodní ást jeho soutního díla, které bylo dotváeno pistáciovou potírkou s pídavkem smetanové zmrzliny a to v barevné trojkombinaci v národních barvách italské trikolory. Jeho zmrzlina bodovala jak v chuti, tak i kreativitou, která byla ohodnocena nejvyšším bodovým ziskem.

Druhým nejúspšnjším úastníkem a takté dalším eským zástupcem pro evropskou Bolou se stala  Boena Nováková z cukrárny am am, která zvolila za nosný námt svého soutního díla speciální hruškový sorbet, jen jejímu dílu dominoval v potu 40 procent, stejní partie soutního výtvoru dominovala pistáciová potírka a vrch vytváela smetanová zmrzlina.


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku