�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
GELATO FESTIVAL CHALLENGE 2019 / 2. - moravsk kolo |
Autor: Ji V. ez Datum vyd�n�: 25.04.2019 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3489 |
Postupov kl do evropskho kln v Boloni otevral zmek postupu podle potu v souti ptomnch adept, kdy v eskm mistrovstv z potu dvaceti postupovali dva a v moravskm souboji z polovinho potu postoupil jeden. |
Italská mezinárodní sout ve tvorb emeslné zmrzliny pod poadatelskou taktovkou výrobce zmrzlinových stroj Carpigiani a organizaním provedení spolenosti Eiskon, dodavatelem zmrzlinových stroj uvedené znaky pro esko a Slovensko, mla své pokraování v podob moravského kola, konaného v nov zízených firemních prostorách Eiskonu, s.r.o. Poet pvodn pihlášených dvanácti úastník se smrskl na deset - jak bývá tradiním zvykem -, kdy ani takto lehce zdecimovaná sestava, shodou okolnosti - v decimovém potu - neubrala nic na zajímavosti a dramatinosti soute. Ped 14 dny konané eské kolo v Úvalech mlo dvojnásobný poet úastník, ale protoe echy mají piblin dvojnásobn vtší demografickou poetnost obyvatel, tak lze vyslovit, e soutní úast byla v porovnání s echy a Moravou procentuáln piblin stejná. Nejvzdálenjší úastník váil cestu a z Havíova – v tomto pípad ze Slezska - co se rovnalo vzdálenosti 200 km.
A rovn tak struktura výrobk další soutní tvorby nemla praádné mantinely ve zpracovatelské fantazii. Projdme se výtem nkterých z nich, kdy Jakub GAVOR z cukrárny „Ješt jednu“ pojal chuovou inspiraci v kombinaci bazalky s citronem a olivovým olejem (. 1). Beclavský Ondej KODL z Delikany zvolil za základ soutního poinu kokosové mléko coby prostedek ochucovací pasty, doplnné maracujou a mangem (.8). Velká Bíteš je proslavená nejenom nedalekým tragickým monumentem Devíti kí, ale i cukrárnou U Zdub, kam zavítá nejeden píznivce sladké pochutiny i ze vzdálenjšího okolí. Naopak tentokrát neváhali pijet bítešští tvrci zmrzliny na ele s Milošem ZDUBOU do Brna, a to se speciáln postaveným chuovým programem pod názvem E.T. Mascaramel. Pod tímto oznaením se skrýval výluh východotimorské kávy tvoený krémovým karamelem s pídavkem mascarpone a zdobený amarettinovými sušenkami (.2)
Milan BLATNÝ z pojízdné zmrzlinárny nazvané „Boský kopeek“ krystalizující do pamti Bran jako proslulá postava s tíkolkovou zmrzlinou, vsadil vše na svj tradiní veganský produkt sestávající z kompozice sezam, macadam, yuza, erný sezam, poppy semínka, tonkové fazole, kdy povrch tvoila ozdoba z limetkového kaviáru a kandovaného šeíku (.3) Zástupce brnnské Aidy Stanislav FURCH se rozhodl pro malinový sorbet s limetkou a okoládou (.4). Pani Jarmila Böhmové ze stejnojmenné cukrárny u Böhm v Havíov, byla pi soutní tvorb ovlivnna vzpomínkami na pobyt na eckém ostrov Zakynthos a tomu pizpsobila námt soutní tvorby. Ostatn suroviny ecký jogurt, maracuja a pistácie, hovoí výmluvnou eí jako i chu jejího soutního píspvku (.5). - pokraování píšt - |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |