�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Svatebn kolky

Autor: Majka Vomelov
Datum vyd�n�: 10.05.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3496

Vdy dvme jako prvn bud' makovou ndivku nebo oechovou, i povidla nebo marmeldu a na to tvarohovou npl a pl mandle spaen a oloupan.
Npln si vdy pipravme ped zadlvnm tsta, nenechv se kynout, do tsta nepijdou dn vejce.

Svatební koláky mají nkolik zpsob výroby. O jeden z nich se s námi podlila paní Majka, která ve své receptue vychází z poznatku, e v nkterém zpsobu peení není nápl vzhledov i chuov tak zetelná, jako u zposobu, který pouívá ona sama. Pi peení kolák jsou dva zpsobu vyuití vajec. Bu se loutky oddlí a z bílk se vyšlehá sníh. Nebo se vyšlehá tvaroh s celými vejci. Tento zpsob pouití má pednost v tom, e  puding je pro chut' i kdy není moc cítit a taky se tvaroh tolik neroztéká. O barv se nyní nedá moc mluvit nebo pudinky bývají dost bledé. Existuji i varianta  v pidávání trochu strouhánky nebo strouhaných piškot do tvarohové nápln. Ale jen do vázaných buchet, protoe se v buchtách tvaroh neztrácí.
Ta pednost spoívá v tom, e nkdy to ve vázaných buchtách vypadá, e tam skoro ádná nápl není.
 


Receptura

60 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru krupice, sklenika oleje /asi 2dc/ nebo asi pl rozehátého vlaného másla /hera,stella/ - s olejem zstanou dlouho vláné,
1/4 l mléka,1 kostika drodí /42 g/,1 kypící prášek,špetka soli.
Nasypeme mouku do mísy, vytvoíme dlek – pidáme drodí, zasypeme cukrem a zalijeme trochou vlaného mléka. Po vzejití drodí pidáme ostatní, ingredience, vsypeme kypící prášek a sl. Promícháme po stran s moukou. Smícháme tsto. Pozor(!), nevypracováváme jako u klasického kynutého tsta, jen se vše spojí dohromady.
Suroviny - tsto má být vláné ne tuhé, na podsypaném vále rukama vytaháme do tenké - nebo jak silné je bude chtít -, zhotovíme tenkou placku, vykrájíme koleka, okraje pomaeme  rozšlehaným vajíkem - nemusí být -.
Vdy dáváme jako první bud' makovou nádivku nebo oechovou, i povidla nebo marmeládu a na to tvarohovou nápl a pl mandle – spaené a oloupané.
Nápln si vdy pipravíme ped zadláváním tsta, nenechává se kynout, do tsta nepijdou ádná vejce.
Peeme, trochu vychladlé vloíme do rozpuštného másla s rumem a do cukru s vanilkou. Pozor! Horké koláky nenamáíme, spadla by nápl.
Do studených se zas máslo nevsákne.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku