�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Dezert crumble

Autor: Petra Prospchov
Datum vyd�n�: 24.05.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3502

Crumble existuje ve sladk i slan variant. V t prvn je to vlastn jenom ovoce zasypan drobenkou, u slanch crumbl bv npl zeleninov i houbov a cukr v drobence nahrazuje sr.

ádný dezert není tak mnohotvárný a tak jednoduchý jako crumble. Mete ho dlat co trnáct dní a ubíhající sezona se postará o to, aby v nm pokadé bylo jiné ovoce. Objevte nenápadný pvab crumble podle Gordona Ramsaye, Marthy Stewartové i Nigela Slatera.
Jaký dezert je nejjednodušší? Není to ani bublanina, ani šlehaková bábovka. Je to crumble.
Tenhle anglosaský zákusek se prakticky nedá zkazit a zárove jej lze obmovat do aleluja podle sezony i podle momentálních chutí.
Crumble existuje ve sladké i slané variant. V té první je to vlastn jenom ovoce zasypané drobenkou, u slaných crumbl bývá nápl zeleninová i houbová a cukr v drobence nahrazuje sýr.

Slaný crumble je však úkazem spíše menšinovým, sladké variace na tenhle recept jednoznan vedou ve všech kuchakách i na internetu.
Vzhledem k tomu, e na tuto delikatesu mete pouít skoro kadé ovoce, na n si vzpomenete, není kdy se zaít nad sladkým crumblem nudit. Jakmile zervenají první jahody, mete vyhledat recept Nigelly Lawsonové a vyrobit tenhle "drobenká" z jejich plod a namletých mandlí. Krátce poté u pijde as na rebarborovou variantu. Postup mete odkoukat od dalšího Brita: Gordona Ramsaye. Slavný šéfkucha, který umí tak dobe pouštt hrzu v televizních show, trpké stonky rebarbory nejprve lehce zkaramelizuje a pak a usadí do misky na zapékání.
Jene léto pokrauje, a tak je teba zapomenout na rebarboru a pustit se do tešového crumble. A aby nebyl výsledek vraedn sladký, nechejte je chvilku marinovat v citronové šáv a trošce dobré koalky.
A co dál? Pichází as na broskve. Nejlepší recept na to, jak je zapéct pod drobenkou, má Martha Stewartová, autorka amerických kuchaských bestseller. K broskvi podle ní patí trocha muškátového oíšku a skoice.
Ne se prázdniny pelomí do poloviky srpna, na zahrad dozrává angrešt. A tak dejte vale broskvím a podle návodu kuchaky Nigela Slatera, který píše sloupky o jídle pro britský Observer, pivítejte v kuchyni chlupaté kuliky angreštu.
Srstky, jak se jim íká v nkterých ástech eska, Slater doporuuje provont vanilkou a mandlemi. A stejn jako autoi dalších recept doporuuje pro crumble ne zcela dozrálé angrešty, jejich chu je jemn nakyslá a s drobenkou jde bezvadn dohromady.
Ani angreštem sezona crumblu nekoní. Poád jsou tu ješt švestky nebo ostruiny, je Britové míchají s jablky. Ale jablka si klidn nechejte na pozdji. Prodlouí vám toti, spolu s hruškami, crumblovou sezonu a do pozdního podzimu i zaátku zimy. Staí jenom stídat odrdy obou druh ovoce, jak postupn dozrávají.
Kdyby vám na podzim zaal jablkový nebo hruškový základ crumble lézt krkem, zkuste experimentovat s drobenkou. Není nic snazšího ne do ní pidat mandle, oíšky, rozdrobené sušenky, peené müsli i samotné ovesné vloky.
Hrát si koneckonc mete i s ovocem samotným. Nechte jablka chvíli marinovat v kalvádosu, pidejte k nim pár rozinek a špetku skoice. Hrušky se zase dají ochutit zázvorem, ale taky teba šafránem, trochou badyánu nebo pomeranovou krou.
Crumblová sezona u ped pár týdny zaala, tak naskote do vlaku s vní zapeené drobenky, a stihnete vyzkoušet všechny kombinace, na n máte chu.

Tešový crumble

(rozpis na 4 porce)

300 g tešní
50 ttinového cukru
2 líce hladké mouky
100 g másla
100 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1/2 citronu
1/2 panáku slivovice
1/4 litru šlehaky
sl

Tešn vypeckujeme, zakápneme trochou citronové šávy a slivovicí. Necháme dvacet minut marinovat v chladu.
Citron dkladn omyjeme, osušíme a potom z poloviny plodu ostrouháme kru. Smícháme s polohrubou moukou a cukrem krupicí. Potom pidáme máslo a ze všeho vypracujeme drobenku. Jakmile je hotová, dáme ji do chladniky alespo na tvrt hodiny.
Troubu pedehejeme na 180 °C.
tyi menší zapékací formiky vymaeme máslem. Ttinový cukr smícháme s hladkou moukou a prosypeme smsí vypeckované marinované tešn. Ovocnou vrstvu rovnomrn rozprosteme na dno vymazaných formiek a bohat zasypeme drobenkou.
Ve vyháté troub peeme 35-40 minut, dokud drobenka nezezlátne.
Servírujeme s erstv našlehanou smetanou.

zdroj: ihned.cz


Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku