�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Alasska

Autor: Mike Klíma
Datum vyd�n�: 14.06.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3511

Na 2 cm vysoký, kulatý sokl o prùmìru asi 10 cm dáme kopeèek (1/2 šálku) libovolné tuhé zmrzliny o prùmìru 8 cm. Navrch zmrzliny dáme menší pùlku konzervované broskve a vše ozdobnì ostøíkáme tuhými ušlehanými bílky.

 

Alaska - Jeden ze státù amerických. V gastronomii v plném znìní Baked Alaska; je pùvodnì francouzský mouèník Omelette Surprise; neboli  omeleta s pøekvapením.
Pùvodnì se omeleta s pøekvapením pøipravovala tak, že se na sokl z piškotového tìsta navršila relativnì tuhá zmrzlina která se pøípadnì pokryla konzervovaným ovocem a posléze tuhým snìhem. Potom se tato „omeleta“ zprudka opekla v horké troubì dozlatova. Pozdìji zavedením plynu do kuchyní se bílky ošlehly hadicí s hoøícím plynem. Tato omeleta se vìtšinou podávala pro vìtší spoleènost pøi mimoøádných pøíležitostech. Pøed podáváním se omeleta pøelila nìjakou dobøe hoøící lihovinou a za potlesku stolovníkù se pøinesla hoøící do ztemnìlé místnosti, což bylo to pøekvapení „surprise“.
Omeleta se urychlenì naporcovala a hned podávala. Pøíprava tohoto mouèníku byla relativnì pracná, což se odrazilo v její cenì která  byla pøekvapením i pro hostitele. Pøekvapením pro vás ale asi bude, že dnes se omeleta s pøekvapením mùže pøipravovat v individuálních porcích, zmrazit a podávat podle potøeby.

Individuální Alaska

Na 2 cm vysoký, kulatý sokl o prùmìru asi 10 cm dáme kopeèek (1/2 šálku) libovolné tuhé zmrzliny o prùmìru 8 cm. Navrch zmrzliny dáme menší pùlku konzervované broskve a vše ozdobnì ostøíkáme tuhými ušlehanými bílky.
Alasku uložíme ve vhodnných krabièkách do mrazáku až do doby podávání. Pøed podáváním ošlehneme bílky plamenem, polijeme libovolným dostateènì silným likérem, zapálíme, a hoøící podáváme.
Mille-feuille, fr.; francouzsky psané s pomlèku a italsky psané dohromady millefoglie, se ve volném pøekladu dá nazvat tisíc listù, ale èesky oficiální název je lístkové tìsto. Pùvodnì bylo toto tìsto jakousi specialitou Paøíže pøi pøípravì velkým i malých mouèníkù zvaných PETITE-MILLE-FEUILLE. V Americe, i když je toto tìsto pod francouzským názvem Mille-feuille sofistikovaným návštìvníkùm dobøe známe, se toto tìsto uvádí pod názvem puff pastry, nebo také flaky pastry, což je vlastnì pøeklad èeského lístkového tìsta. Nejpopulárnìjší mouèník z tohoto tìsta je tak zvaný Napoleon, což jsou pláty peèeného lístkového tìsta prokládané šlehaèkou nebo vanilkovým krémem. Èasem si toto tìsto získalo takovou oblibu, že se zaèalo používat i k pøípravì masitých, rybích èi zeleninových jídel, která tímto tìstem byla obalována pøed peèením. Pláty nebo porce peèené tìsta se v nìkterých pøípadech prokládají rùznými potravinami formou sendvièe. Takové jídlo má pak vìtšinou název podle suroviny která v nìm pøevládá.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku