�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Triky s fondánovou hmotou |
Autor: Mirka Slavíková Datum vyd�n�: 07.09.2019 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3528 |
Fondán se používá pøedevším k polévání cukráøských výrobkù, jako jsou vìneèky, vìtrníky, punèové øezy a pod. Fondán se také uplatní jako náplò do bonbonù a trvanlivìjších cukráøských výrobkù (dezerty, salonky). |
Fondánová hmota Bílá hmota s typickou sladkou chutí a pøíjemnou vùní. Pro výrobu využíváme v závodì Orion speciální sirup, který hmotì dodává bìlejší barvu a vysoký lesk. Fondán se používá pøedevším k polévání cukráøských výrobkù, jako jsou vìneèky, vìtrníky, punèové øezy a pod. Fondán se také uplatní jako náplò do bonbonù a trvanlivìjších cukráøských výrobkù (dezerty, salonky). Pro rùzné zpùsoby použití je nìkdy potøeba upravit konzistenci. K tomu doporuèujeme použít cukrový sirup, zcela výjimeènì a jen v malém množství vodu. Fondán mùžeme snadno obarvit potravináøskými barvivy, èi ochutit rùznými aromaty.
Proè je náš fondán lepší:
Jak fondán správnì zpracovávat: Potøebné množství fondánové hmoty dáme do nádoby a bez pøídavku jakýchkoliv pøísad nahøíváme za promíchávání na pøímém ohni na teplotu 55 °C. Teplotu mìøíme teplomìrem, pøi smyslovém zkoušení hmota musí mírnì pálit na rtu. Po zahøátí na teplotu 55 °C pøidáme malé množství vody (na 1 kg fondánu cca 30 ml vody) a dùkladnì vymícháme. Fondán udržujeme dùslednì na teplotì 48 °C po celou dobu zpracování – polévání výrobkù Tento postup a dùsledné dodržování uvedených teplot nám zabezpeèí kvalitní potažení výrobkù a nìkolikadenní trvanlivostí, kdy fondán nestéká, ale zùstává pružný a lesklý. Výrobky udržujeme v chladu.
Možné závady: Fondán do druhého dne steèe – nesprávný postup pøi pøípravì fondánové hmoty, teplota byla pøíliš nízká. Hygroskopiské vlastnosti cukru zpùsobily zvlhnutí a stékání polevy
Fondán praská a loupe se – fondánová hmota byla pøehøáta a nedostateènì naøedìna. Na dotek je tvrdá, suchá, bez lesku, loupe se.
Povrch je matný, bez lesku – fondánová hmota byla pøehøáta
U fondánové hmoty je potøeba mít na pamìti, že se jedná o specifickou surovinu a pøi jejím zpracování je nutné flexibilnì reagovat dle zpùsobu použití. V žádném pøípadì nepøidáváme vodu do hmoty na zaèátku, ale až po zahøátí a její množství musíme pøizpùsobit okamžité konzistenci.
Naše fondánová hmota Orion patøí do kategorie cukráøského fondánu. Na trhu se mùžete setkat také s tuhým fondánem na výrobu cukrovinek. Ten samozøejmì pøijme více vody, ale práce s ním je nároènìjší a nedosahuje tak vysokého lesku.
Návod zde uvedený vypracovala a odzkoušela Mirka Slavíková. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |